Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mitől penészedhet be a Római tál?

Mitől penészedhet be a Római tál?

Figyelt kérdés
A minap elővettem a mázas Rómao tálat (Pataki tál) és a dobozon is meglátszott a fekete penész, ami a tál alján és belsejében is volt. Nem értem, mert elmostam, egy napig száradt és utána tettem el, vissza a dobozába és be a szekrénybe. Mit rontottam el, hogy penészes lett? Kell-e félnem, vagy elég, ha kimostam a penészt?
szept. 1. 08:09
 1/7 anonim ***** válasza:
79%
Párás helyen volt tartva valószínű.vagy nem száradt ki rendesen.
szept. 1. 08:10
 2/7 anonim ***** válasza:
81%

"utána tettem el, vissza a dobozába és be a szekrénybe"

Így hogy tudna szellözni? Mivel az anyaga megszívja magát vízzel, természetes, ha bepenészedik, ha nem szellözik rendesen.

A penészt meg nem lehet kimosni

szept. 1. 08:54
 3/7 anonim ***** válasza:
48%

Mázas nem tud bepenészedni. Ha marad benne étel, és úgy teszed el, akkor is csak az étel. Nem szív magába semmit. Azt el lehet mosogatni, és ecetes vízzel kiirtani a maradék penészt.

A hagyományos cserépedény (tehát máz nélküli) viszont 100%-ban „penészes” lesz. Valójában nem, nem is kell vele tenni semmit. Használat közben mindegyiknek lesz egy ilyen patinája. Ez teljesen rendben van.

Ha bármit bevetsz ellene, dobhatod ki, mert tönkreteszed vele (beszívódik a vegyszer, por vagy bármi beszáradó eltömíti a pórusokat stb.)

szept. 1. 09:14
 4/7 anonim ***** válasza:
63%
"Nem penész, hanem zsíros por" :D
szept. 1. 09:32
 5/7 anonim ***** válasza:
Szerintem csak a doboz lett vizes, párát vagy alulról vizet kapott és mivel kívül van egy vékony fólia (gondolom, mert az enyémen van) az rohadt be.
szept. 1. 10:06
 6/7 A kérdező kommentje:

Konkrétan penész volt, a szagán is lehetett érezni. És nem csak kívül a külső, máz nélküli felületen, hanem belül, a mázas felületen is volt penész. De csak tál alsó felén, a felső részen nem. Nedvességet nem kapott, de hőt azt kaphatott, lévén a szekrény alatt van a hűtő.

Ecetes vizet majd megpróbálom, mosogatógépbe nem mertem tenni a tálat.

szept. 1. 13:33
 7/7 anonim ***** válasza:
Ha a mázas felület penészes, azt egy papír törlőkendővel el tudod tàvolítani.
szept. 1. 15:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!