Miért penészedhetett meg a lekvár?
Hűtőben tartottad? Felbontás után ott kell.
A lekvár teteje lett penészes? Vagy a tetőn volt kis lekvár és az penészedett meg?
Hűtőben tartottad? Felbontás után ott kell. -> Nem:) Akkor lehet ezért. Valamiért azt hittem, hogy a cukor tartósítja. (az ebédlőt nem fűtjük, így annyira nincs meleg, persze a lekvárnak már az is meleg.)
Igen, a lekvár teteje lett penészes, nem pedig a tetője:)
A nagymamám lekvárjai valóban hosszú ideig elálltak felbontás után, mert a Mami 1 kg gyümölcshöz egy egész kilónyi cukrot rakott. Gyerekkoromban ízlett, de most már undorítóan édesnek tartanám.
Én 5 kg gyümölcsvelőhöz csak 1 kg cukrot teszek, éppen csak felrottyantom egy kis almapektint teszek bele és 2 decis üvegekbe bűvölöm bele, hogy egy alkalommal elfogyjon. Ha hibátlan a csavaros üveg, kidunsztolva évekig eláll. De felbontás után (mivel nincs benne tartósítószer), hűtőben kell tárolni és 2 napon belül megenni.
Érdekes, amit írsz, 4-es. Én nem hogy cukrot, de újabban tartósítót se teszek a lekvárjaimba, és hűtőben simán eláll 3-4 hétig is. A dunsztolás elég neki, és persze jól záródó üvegben kell tárolni. Eddig csak olyan penészedett meg, amiről elfelejtkeztünk, és hónapokig állt a hűtőben.
Egyébként ha a teteje penészes, akkor azt már nem tanácsos megenni, mert a penészgombák átjárhatták már az egészet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!