Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Mitől lehet? Penészedhet a...

Mitől lehet? Penészedhet a gipszkarton felett?

Figyelt kérdés
Ház felújításban vagyunk, 2 szobát már teljesen felújítottunk, új parketta, új vakolás + festés. Mennyezetet lehoztuk gipszkartonnal, és felé kőzetgyapot került 10 cm vastag. Kívülről is teljes szigetelést kapott a ház. Előtte egyik sarokban a szobában beépített szekrény volt, pont abban a sarokban ami úgymond külső, mögötte brutális penészedés volt. Nyilván azért mert be volt fojtva. Most ugye gipszkartont kapott a plafon fölé pedig kőzetgyapot. És a sarokban gipszkarton + az oldalfal ahol találkozik, kicsit nedvesedés van. Gondolom pára lecsapódás. De van amúgy pára elszívó a szobában (ilyen ami gyűjti a párát) de nedvesedik az a sarok rész. Többi helyen nem és a többi helyen előtte sem volt probléma csak ott. Elképzelhető, hogy a gipszkarton felett is fog penészedni ÉS az problémás lesz Ugyebár nem látszik. Sarkat mindig ki hajszáritozom amikor észreveszem, hogy kicsit is nedves.

2022. nov. 15. 06:32
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
100%

Hőszigetelés alá párazáró kell.

Illetve ahol harmatpont alá tud hűlni a szerkezet, ott csapódik ki a para és lesz penész.

2022. nov. 15. 06:36
 2/29 A kérdező kommentje:
Párazáró sajnos nem került mert olyan ember csinálta aki elvileg ezzel foglalkozik, én pedig laikus voltam, és nem tudtam, hogy kelhet.. Most, hogy ott a saroknál nedvesedik picit látszik a falon, most kezdek utána olvasgatni. Azt mindig ki szárítom.. Sajnos most nincs rá pénzem, hogy megbontsam és újra menjen minden, + ugye nem tudunk hol lenni addig, amíg készült a szoba akkor is nehezen oldottuk meg, hogy addig máshol legyünk... Ha fölötte kicsit penészedik akkor sajnos penészedik. Gipszkarton alatt nem fog mert azt lekezeljük. Legközelebbi felújításnál, ami biztos, hogy évek már figyelünk erre. Most ha megbontanám nem kis költség lenne mert új gipszkartonok újra vakolni stb... És új szekrények vannak új ágy minden, azokat szétszedni ki pakolni... Hát alig raktuk össze.
2022. nov. 15. 07:04
 3/29 anonim ***** válasza:

Amíg ninca párazáró addig nem hogy penészedni fog, de a drága kőzetgyapot is teljesen tönkremegy.

Nincs más mód, vagy újra csinálod, szakszerűen, vagy a páratartalmat csökkented le drasztikusan.

Vegyél páratartalom mérőt, legyen jól látható helyen, és tartsd mondjuk 50% alatt. Száríthatod szellőztetéssel, párátlanítóval vagy fűtéssel.

Azt a gipszkartonost pedig vágd pofán, megérdemli.

2022. nov. 15. 08:42
 4/29 A kérdező kommentje:

Akkor viszont ez lesz a megoldás, hogy igyekszem a páratartalmat lecsökkenteni. Sajnos most nem megoldott az, hogy kibontsam mert rengeteg idő illetve pénzbe kerülne újra csinálni. Elvileg párátlanítóm az van

[link]

Ez a fajta van, azt íjra hogy legfeljebb 20 négyzetméteres szobába, az én szobám 18 négyzetméter. Szerinted ez elég lehet? Szedte a vizet már öntöttem ki belőle.

2022. nov. 15. 09:20
 5/29 anonim ***** válasza:
100%

Én inkább ilyesmit használnék:

[link]

De nagyon sok paramétertől függ, úgyhogy lehetetlen így megmondani.

Tényleg szerezz egy páratartalom mérőt, és akkor pontosan fogod látni, hogy mi a helyzet. Érzésre szerintem nem lehet megmondani ezt.

2022. nov. 15. 09:24
 6/29 A kérdező kommentje:
Elméletben 70%-os a páratartalom van ilyen mérő ami egyben a fokot is méri. Nem tudom, hogy jól mér-e. Akartam már venni másikat, de elvileg 70%-os. Meg most télen gázzal fűtöttünk már pár éve, lehet visszaállunk idén télre a kazánra mert azzal mindig jóval melegebb volt a lakásban. Gázzal most 21 fok körül vagyunk mindig, ott voltunk 24-25-nél is időnként. Még ablakot is kellett nyitni. Az is egy megoldás lehet.
2022. nov. 15. 09:30
 7/29 anonim ***** válasza:

Nem ismerem a házadat, de a számok teljesen reálisnak tűnnek, mert nálam is nagyon hasonló.

21 fok, kb 70%ra megy feel magától itt is.

Szellőztetéssel le tudom vinni 53%ra mostanában.

Próbálgasd, hogyan tudod éjjelre lentebb vinni (olyankor van a leghidegebb, akkor csapódik ki a pára). Lefekvés előtti plusz egy szellőztetéssel vagy fűtéssel stb.

2022. nov. 15. 09:35
 8/29 A kérdező kommentje:
mennyi ideig szellőztetsz? Illetve milyen gyakran?
2022. nov. 15. 09:38
 9/29 anonim ***** válasza:
53%

1# vagyok. Az elkészített szigetelésetek és félmunka lehet.

Külső falak szigetelve. De a födém kimaradt. Pedig úgy lenne hőhídmentes, hogy a külső falaket befordítani a födémre és végigszigetelni.

Az hogy belül az álmennyezet szigetelve van, az nem zár sohasem a külső szigetelésre. Így, ez mindig rossz, és hőhidas lesz fenn a belső sarkoknál.

2022. nov. 15. 12:38
 10/29 anonim ***** válasza:

7es vagyok. Én kereszthuzatot csinálok az egész lakásban, naponta kb 5x, alkalmanként 1-2 percig.

Hirtelen hideg lesz, de hamar visszamelegszik.

Ne ess pánikba, ha szellőztetés után visszamegy a páratartalom. Az azért van, mert a vizes párás levegőt kicserélted szárazra, de a bútorokból, falakból elkezd kijönni a bennük levő vízpára.

Azt is ki kell szellőztetni a következő alkalommal.

Egy idő után elfogy..

2022. nov. 15. 12:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!