Gungasam kérdése:
Használható e a pektinbontó enzim a paradicsom befőzésnél?
Figyelt kérdés
Ismerem és használom ZIMPOTEC és hasonló pektinbontókat (EVERYZIM). Bor és pálinka készítéshez népszerű , jól teszi a dolgát. Pépesít, megbontja a sejtfalakat így jobban kiadja az arómáit az alapanyag és több lesz a kihozatal is. Ezért feltételezem, hogy a paradicsomhoz a préselés előtt időben hozzáadva növeli a paradicsom konzerv íz gazdagságát és a lé hozamot. Mivel a préselés után főzési munkafázis következik, bízhatok abban, hogy elbomlik és nem kerül a fogyasztó szervezetébe. Csakúgy mint a pálinkával sem borral sem. Illetve a mennyisége olyan kevés, jelentősen az ártalmatlanságig hígul. Tegyek bele vagy ne tegyek? Ez itt kérdés!#pektinbontó #javuló minőség
aug. 26. 12:35
A kérdező szavazást indított:
TEGYÉL BELE!
NE TEGYÉL!
8 szavazat
1/5 anonim válasza:
Szerintem semmi értelme a pektinbontó cefrébe jó könnyebben lebontja a cukrot.
Paradicsom befőzésnél semmi értelme.
2/5 anonim válasza:
Szerintem ne tegyél bele.Úgy gondolom,hogy fölösleges.
3/5 A kérdező kommentje:
A pektin bontó a pektint bontja le nem a cukrot. A pektin mint szilárd váz elzárhatja a cukor és egyéb anyagok (aroma) kijutását a sejtből a sejtközi folyadékba. Valószínűleg felesleges, azért mert a bornak valót sem főzik prés előtt és a cefrét sem főzik erjesztés előtt, míg a paradicsomot előfőzzük préselés előtt. Azért gondoltam beletenni, hogy talán megkönnyíti a passzírozó működését. Nagyon hamar eltömődik és szétszedve kell kitisztítani, majd újra összerakni a folytatáshoz. Mellékesen vártam ettől az ízfokozó hatást ami például a cefrénél nagyon jól észrevehető.
aug. 26. 15:04
4/5 anonim válasza:
A pektinbontó, mint antizselésítő anyag a paradicsom viaszos héját nem szedi szét. Ha előfőzöd, az kellően meglazítja a sejtfalakat. Ezért is nem tapasztalod az ízfokozó hatását a pektinbontónak paradicsom esetében. Én a lenti linken látható passzírozót használom a málnától a paradicsomig mindenre. Egy habkártyával egy mozdulattal kipucolható. [Mint egy feltekert palacsinta, úgy sodorja fel rúddá, ami nem megy át a szitán...]
5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Maradok a pektinbontó nélküli feldolgozásnál.
szept. 27. 21:51
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!