Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » 2 napos rizs miatt lehettem...

2 napos rizs miatt lehettem rosszul?

Figyelt kérdés
Hűtőben volt végig és megmelegítettem újra rendesen. Se büdös, se rossz íze nem volt. De utána nem sokkal rosszul lettem, hasmenésem lett, de szerencsésen megúsztam. Többet mem eszek meg ilyet...
jan. 10. 17:59
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem hiszem, most ilyen hányós-hasmenéses vírus van.
jan. 10. 18:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Kizárt, ha végig hütöben volt.

Egész biztos, valamit elkaptál, de nem a rizs volt az oka a rosszullétednek.

jan. 10. 18:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Ez nem a rizs volt, hanem benyeltél valamit. Én 2 nappal ezelőtt így lettem rosszul két pizzás csiga után, aztán kiderült, hogy vírus. Azóta már az orrom is niagara, és állandóan csak aludnék.
jan. 10. 19:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
77%

Nem, két nap még okésnak kellene legyen, ha hûtve volt.


Mondjuk a rizs az egyik legveszélyesebb ilyen téren, mert sok felület van rajta, konyhai higéniai szempontból problémás.


Vannak országok, ahol legálisan csak aznapi rizs adható el.

Amerikában asszem 4-5 nap, de ott minden sz@rt engednek, én nem bízok bennük.

jan. 10. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
78%
Pont ugyanígy jártam vele! Szerintem simán lehettél rosszul tőle, ugyanez történt velem, nem volt rossz illata, hűtőben volt, mégis egyből rosszul lettem.
jan. 10. 21:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
93%
Nem valószínű csak placebo.
jan. 11. 08:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
76%

Az egy dolog, hogy 2 napig a hűtőben volt, de amikor elkészítetted, és friss volt, akkor utána milyen hamar lett betéve a hűtőbe, az a lényeg. Illetve az, hogy mennyire hosszan állt a konyhapulton, mielőtt a hűtőbe került.

A rizs mindig szennyezett a Bacillus Cereus baktériummal. Ez egy spórás baktérium, és főzés közben az aktív baktériumok elpusztulnak, de a sprórák nem. Ha az elkészítés után hosszú ideig áll a konyhapulton (és kihűlés után nincs azonnal hűtőbe téve) a spórákból kikelnek az aktív baktériumok és toxinokat termelnek. Ezek a toxinok azok, amik az ételmérgezést (fosás, hányás) okozzák. Az ismételt felforrósítás ugyan ismét elöli az aktív alakokat, de a toxinok hőstabilak, és ha a maradék rizset - ami hosszabb ideig nem volt hűtőben - megeszed, a toxinok okozzák a hasmenést.

Tanulság - a maradék rizset kihűlés után azonnal hűtőbe kell tenni. Vagy kidobni.

[link]

jan. 11. 10:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
65%
0%-ban a rizstől voltál rosszul, viszont bármi más okozhatta.
jan. 11. 15:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
29%
Minek írsz ki kérdést, ha már a végén fogadkozol, hogy többet nem eszel ilyet, ostoba kérdező?
jan. 11. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 A kérdező kommentje:
Ostoba válaszoló, nyilván több napos rizzsel nem próbálkozom többet, de attól még fogyasztom!
jan. 11. 19:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!