2 napos rizs miatt lehettem rosszul?
Kizárt, ha végig hütöben volt.
Egész biztos, valamit elkaptál, de nem a rizs volt az oka a rosszullétednek.
Nem, két nap még okésnak kellene legyen, ha hûtve volt.
Mondjuk a rizs az egyik legveszélyesebb ilyen téren, mert sok felület van rajta, konyhai higéniai szempontból problémás.
Vannak országok, ahol legálisan csak aznapi rizs adható el.
Amerikában asszem 4-5 nap, de ott minden sz@rt engednek, én nem bízok bennük.
Az egy dolog, hogy 2 napig a hűtőben volt, de amikor elkészítetted, és friss volt, akkor utána milyen hamar lett betéve a hűtőbe, az a lényeg. Illetve az, hogy mennyire hosszan állt a konyhapulton, mielőtt a hűtőbe került.
A rizs mindig szennyezett a Bacillus Cereus baktériummal. Ez egy spórás baktérium, és főzés közben az aktív baktériumok elpusztulnak, de a sprórák nem. Ha az elkészítés után hosszú ideig áll a konyhapulton (és kihűlés után nincs azonnal hűtőbe téve) a spórákból kikelnek az aktív baktériumok és toxinokat termelnek. Ezek a toxinok azok, amik az ételmérgezést (fosás, hányás) okozzák. Az ismételt felforrósítás ugyan ismét elöli az aktív alakokat, de a toxinok hőstabilak, és ha a maradék rizset - ami hosszabb ideig nem volt hűtőben - megeszed, a toxinok okozzák a hasmenést.
Tanulság - a maradék rizset kihűlés után azonnal hűtőbe kell tenni. Vagy kidobni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!