Aki kenyeret süt otthon megmondaná miért kell egy evőkanál ecetet is hozzá adni a tésztához?
Figyelt kérdés
2023. nov. 22. 08:16
11/14 anonim 



válasza:





Az 1-es vagyok, azért írtam úgy, hogy vagy élesztö, vagy kovász, mindenki azt használ, amit akar.
12/14 anonim 



válasza:





Kovász sem kell. Sok olyan recept van otthoni sütéshez is, hogy a víz-liszt-só összetevőkből este összeállítod a tésztát, és reggel sütheted.
Az ecet valóban abban segít, hogy ne morzsálódjon. Legalábbis ezzel az indokkal szoktak tenni bele. Meg azért, mert a neten mindenféle fellelhető amatőrök által írt receptben olvasták.
13/14 anonim 



válasza:





Az ecet váltja ki az aszkorbinsavat. 1 evőkanál 10%-os ecet felel meg késhegynyi aszkorbinsavnak. Én teszek bele, így olvastam több helyen. (Sima kenyér amúgy, ami a kenyérsütő receptkönyvében van, élesztős.)
14/14 anonim 



válasza:





Ha nem kovásszal készíted a kenyeret, hanem élesztővel, akkor az aszkorbinsavat (savat) azért adják a tésztához, mert a savanyú közegben erősebb lesz a gluténháló. Ha vadkovásszal készíted a tésztát, akkor ez felesleges, mert a kovászban nem csak Sacharomyces-ek vannak, azaz nem csak élesztő gomba fajok, hanem vannak benne olyan baktérium speciesek is jópáran, amik savakat termelnek. Tehát a savas közeget maga a kovász biztosítja a tésztában, nem kell külön segédanyagot használnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!