Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Aki kenyeret süt otthon...

Aki kenyeret süt otthon megmondaná miért kell egy evőkanál ecetet is hozzá adni a tésztához?

Figyelt kérdés
2023. nov. 22. 08:16
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
90%

Nem kell, ez csak mostanában szokás, eredetileg a kenyérbe liszt, kovás/élesztö, só és víz kellett, esetleg füszerek.

A teljes kiörlésü lisztes, illetve a rozslisztes kenyerek íze savanykás a korpa/rozs miatt, feltételezem, a fehér/buzalisztböl készült kenyérhez azért adnak ecetet, hogy a TK/rozs ízt imitálják.

2023. nov. 22. 08:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
*kovász
2023. nov. 22. 08:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
2023. nov. 22. 08:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem kell. Nyilván lehet, de pl. mi sem teszünk bele.
2023. nov. 22. 08:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem kell. Sose teszek. Pékségek se szoktak
2023. nov. 22. 08:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
32%

Kevésbé morzsálódik az ecettől. De aszkorbinsav is jó.

Az elsőhöz annyit írnék, hogy még élesztő sem kell. Liszt, víz és só. Csak így sokáig tart a kelesztése. fél nap is szükség lehet rá. Élesztővel sokkal gyorsabb, ezért szoktak tenni bele.

2023. nov. 22. 09:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
13%
Nem ez a sourdough? Mert akkor masik orszag, mas hagyomany.
2023. nov. 22. 09:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
49%
7. Az sima vadkovászos kenyér. Magyarországon is jól ismert, csak az ipari mennyiségű gyártásban nem szerepel.
2023. nov. 22. 10:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 A kérdező kommentje:
Mi az a vadkovász?
2023. nov. 22. 10:27
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
Élesztő nélküli kovász. Otthon úgy tudsz készíteni (vázlatosan írom csak), hogy lisztet és vizet összekeversz egy befőttes (akármilyen) üvegben. A hűtőben hagyod dolgozni. Megsavanyodik, csúnya színű, buborékos lesz. Időnként „etetni kell”, azaz egy kevés lisztet hozzáadsz még. Amikor már jó érett, felhasználhatod a kenyérsütéshez. Nem kell mind. Ha csak egy keveset veszel ki belőle, akkor teszel az üvegbe még lisztet és vizet. Vannak háztartások, ahol sok évtizedes már.
2023. nov. 22. 10:49
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!