Miért kell celofán a lekváros üvegre a kupak alá?
Azért, hogy megakadályozza a már használt vagy sérült kupak esetében, hogy levegő menjen bele. A levegő által ugyanis baktériumok kerülnek bele, tehát megpenészítené az üveg tartalmát.
A többször vagy sokszor használt kupakok idővel kitágulnak (nem zárnak jól), rés keletkezik, tehát gyakorlatilag sérültek lesznek.
Ha új kupakokat teszel rájuk és az üveg "csavar" része sem sérült, akkor nincs szükség celofánra - saját tapasztalat.
Egyébként a celofán - ki érzi, ki nem - átadja a "jó" műanyag szagot az üveg tartalmának.
Ha lezártad az üveget és meg tudod nyomni úgy a kupakot, hogy az huppanós hangot ad, akkor levegős, tehát viszonylag gyorsan el kell fogyasztani, mert a baktériumok el kezdenek szaporodni bennük. Előfordulhat az is, hogy a rés nagyon kicsi és ezáltal nem lehet érezni azonnal, hogy levegő került bele. Így tehát javasolt 1-2 hét múlva is letesztelni őket, ha celofán nélkül tetted el.
1. A celofán nem műanyag! Anyaga cellulóz. Ízsemeleges, szagtalan. Mitől árasztana bármiféle szagot. Egyébként többek között sűrítőanyagként is felhasználják, nem csak ilyen fóliaszerű formában.
Én azt nem értem, miért kell kupak a celofánra? Lehet, már ósdi, de évtizedeken át használtuk a celofánt és befőttes gumit.
Nekem ez a kupak alá tett dolog nehezen értelmezhető.
A kupak alá már nem kell celofán,a kupak is lezár légmentesen.
Celofánt a kupak nélküliekre rakták régen.
Valóban sok a sérült kupakunk és oda tényleg kell a fólia. Figyelem majd a kupakokat, hogy van-e levegős közte.
Köszönöm szépen a válaszokat!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!