Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan kell tojást főzni úgy,...

Hogyan kell tojást főzni úgy, hogy könnyen pucolható legyen?

Figyelt kérdés
Bár egyszerűnek tűnik a dolog, mégsem az! Már kipróbáltam sok mindent, de gyakran előfordul, hogy mikor pucolnám a tojást, a héjával együtt felszakad a fehérje is! Baráti társaságnak ha készít az ember szendvicset, nem a leggusztusosabb, ha összemállik a tojás szeletelésnél! Úgy szép, ha a fehérje együtt marad a sárgájával! Egyszerűen nem értem, hogy mit csinálok rosszul! Hiába, el kell ismerni, a gasztronómia komoly tudomány (legalább is számomra!)!
2023. máj. 13. 15:24
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

1. Jól meg szoktam főzni, hogy valóban megszilárduljon a fehérje.

2. Azután hideg vízbe téve hagyom teljesen kihűlni a héjában. A hűléstől zsugorodik valamennyire a belseje, a meszes héja is, de az csak kevésbé. Ezért a héj és a belseje könnyebben elválik egymástól.

3. Finom kocogtatással összetöröm a héját, ezután könnyen pucolható.

2023. máj. 13. 15:41
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Ami nekem legjobban bevált, hogy kiskanállal enyhén körbeütögetem, hogy megrepedezzen a külseje, a tompa végék kezden leszedni a héját, és amikor már van kis kopasz rész, egy teáskanállal óvatosan alányúlok és körbe-körbe lassan lefejtem a héjat róla. Korábban én is rengeteget szenvedtem, hogy szépen megpucoljam, amióta így csinálom, 20-25 tojásból esetleg egy nem lesz szép. De csak a teáskanál jó, a nagyobb nem fér el rendesen, és tényleg lasasn kell haladni.
2023. máj. 13. 16:40
 3/10 anonim ***** válasza:
51%
de ha öreg a tojás akkor semmi csodatechnika nem segít, húzni fogja magával a fehérjét és szenvedősen pucolható lesz
2023. máj. 13. 17:31
 4/10 anonim ***** válasza:
81%

1. Megfőzöd a kívánt állagra.

2. Belerakod hideg vízbe és vársz kb 1-2 percet.

3. Majd finoman késnek a bordájával megütöd, hogy megtőrjön a héja és elkezdet lepucolni.

(Mellesleg nem minden tojás pucolható normálisan. Van amikor tényleg szedi nagyon.) Kipróbálhatsz esetleg másik minősítésű vagy máshonnan beszerzett tojást is.

2023. máj. 13. 17:43
 5/10 A kérdező kommentje:

Én a tyúkok alól szedem! Hallottam olyat is, hogy ne legyen friss a tojás, legalább 4-5 naposat érdemes főzni. Van aki szerint 4-5 tojáshoz kell 1 evőkanál sót rakni. Van aki szerint forrásban levő vízbe kell hirtelen, de óvatosan belerakni, megint más szerint az számít, hogy hirtelen hűljön le!

Próbáltam már sokféleképp, de nincs túl sok sikerélményem!

2023. máj. 13. 19:18
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Forrásban levő vízbe rakom, 15-20 percig szoktam főzni, utána lehűtöm hideg vízzel, ha macerásnak tűnik, akkor pucolás közben megmosom a tojást. Ha nedves, akkor könnyebben lejön a héja. Bolti tojásom van általában, viszont ritkán kapok házit is, és kb 100-ból 1x van talán olyan, hogy nem lehet normálisan megpucolni.
2023. máj. 13. 22:13
 7/10 anonim ***** válasza:
45%
Jó sós vízben főzd. Hidd el ez működni fog.
2023. máj. 14. 09:44
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a segítségét!
2023. máj. 14. 10:26
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
A sót amiatt kell beletenni, hogyha megrepedne a tojás, ne törjön kifelé a beltartalom (a magas ozmolaritás miatt). A főzés utáni gyors hidegre hűtés (többszöri vízcserével) segít a legtöbbet a pucolás könnyedségén. [De ne felejtsd ott egy fél napot...]
2023. máj. 15. 22:51
 10/10 anonim ***** válasza:
34%
Én ezt tapasztaltam, volt hogy nem sóztam, mire megpucoltam csak a sárgája maradt jóformán.
2023. máj. 16. 04:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!