Ha kihagyom a tojást egy péksüteményből és mással helyettesítem, attól még felfújódhat?
Hát mivel a péksütemények döntő többsége nem a tojástól "kap térfogatot", így nyilván.
De a helyedben azért nem a vendégség alkalmával próbálnám ki a receptet, hanem végeznék egy próbasütést, mielőtt még valami ocsmány végeredményt kellene felszolgálnom.
Ugyebár nem írtad, milyen péksüteményt készülsz sütni, de felhívnám a figyelmed arra, hogy a kelt tészták döntő többsége elkészíthető tojásmentes verzióban is. Lehet ez volna inkább a megfelelő út...
1. Miért kéne az élesztőt lecserélni?
Az élesztős receptek 99%-a nem működik sütőporral...
Sok kelt tésztában eleve nincs tojás.
Példa erre a kenyér, pizza, tehát a lényeg, hogy a kelt tésztáknak nem kötelező eleme a tojás.
Viszont az élesztőnek nem a sütőpor az alternatívája.
Az élesztő élőflórás, a sütőpor pedig nem, a hatásmechanizmusa a szódabikarbónához hasonló, ergo az élesztős recept nem biztos,. hogy sütőporral is megfelelő lesz, de egy sütőporos recept jó lehet szódabikarbónával.
Az élesztő alternatívája a kovász, ami a legtöbb háztartásban ma már nincs készleten, régen, amikor otthon rendszeresen sütötték a kenyeret, nevelték, etették a kovászt a következő sütéshez.
A kelt tésztához csak lisztre (szénhidrát) van szüksége az élesztőgombáknak, tojásra nem
Köszi a válaszokat mindenkinek!
Az eredeti recept alapból élesztőmentes, tehát nincs mit lecserélnem. Egy pogácsa-zsömleszerű vmiről van szó, amely az alapösszetevője miatt különleges: az alaprecept maceszlisztet ír, az kovásztalan búzaliszt, ehhez képest én tegnap elkészítettem, ám gluténmentes verzióban: organikus és kovásztalan zablisztből. Így sem lett olyan, mint a recept mellett lévő képen zsömleszerű, de ez valószínűleg azért történt, mert csak kanállal kevertem bele a tojásokat, nem vertem föl, ahogy az angol recept írta, nem gondoltam, hogy fontos. Ugyanakkor az is lehet, hogy a kis sütő miatt nem a recept szerinti 12 darab lett, hanem egy nagy adag, amit aztán szeleteltem, ám így itt-ott fúvódott föl össze-vissza, rendezetlenül
Minő meglepetés, hogy a recept teljes megváltoztatásával egészen más eredményt kaptál!😅
A sütés nem így működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!