Lehet-e rövidebb időre, 4-5 napra vagy nagyon maximum 1 hétre -1 fokos "fagyasztóban" húsból készült ételt, vagy nyers húst tárolni anélkül, hogy megromolna? Lehet-e növelni néhány nappal az étel fogyaszthatóságát, vagy ez a -1 fok arra nem alkalmas?
A friss hús 3-5 napig, az elkészített valamivel rövidebb ideig, 3-4 napig tárolható hűtőben.
Minél hidegebb van, annál lassabban romlik, de a baktériumok szaporodása csak -18 fok alatt áll le.
Igen!
Már a 0 fok körüli hőmérséklet is extrém módon megemeli az eltarthatóságot. Tesztelve lett, fantáziálgatok.
"A friss hús 3-5 napig"
Még 2-5 fok között tárolva is, a legkényesebb (csirkecomb) húsoknak is, gyárilag 1 hét a szavideje!
Ha frissen lett vásárolva, 1 hetet 0 fokon bármilyen hús kibír. Egy szárazabb marhahús, simán minimum 10 napig! (Lógatott eljárás, hetegig így tárolva, megvan?)
Nagyobb víztartalmú belsőség, máj, fejvelő, stb 3-4 nap.
A készétel szélesebb skálán mozog, elvileg ugye általánosságban 0-5 fok között 3 nap, de gyakorlatilag ez se igaz.
Mondjuk egy párolt káposzta ilyen hőmérsékleten is eláll 2 hétig, egy halászlé meg amibe a hal is belefőtt, a 3 napot se biztos, hogy kibírja.
Amik még jelentősen befolyásolják az eltarthatóságot:
Elkészítés után minél hamarabb, vízfürdőben legyen kihűtve az étel. Néhány óra késlekedés, napokat jelenthet! Tiszta edénybe legyen eltéve! Tiszta eszközzel nyúlj bele! Minél kevesebb levegő érje!
Lisztes, nagyobb víztartalmú, magasabb pH-jú dolgok hamarabb romlanak.
Összességében ha ezek be vannak tartva, egy átlag kaja kibír 1 hetet!
*NEM fantáziálok. Ki lett próbálva, úgyhogy nyugodtan csinálhatod.
De egyébként még a leggagyibb hűtők fagyasztójába is kevesebb, mint mínusz 1 fok van!
Hány csillagos? Nulla? :D Azért egy -5--10 fokot illene tudnia.
Ha esetleg tényleg 0 csillag, akkor is tud annyit, hogy kitolja az étel eltarthatóságát.
Csak nyilván nem úgy kell csinálni, hogy 3 nap után a maradékot beteszed a fagyasztóba, mert akkor már b-hatod.
Rögtön ahogy lehűlt, amit nem eszel meg belőle 3 nap alatt, azt azonnal a fagyasztóba kell tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!