Hordós savanyúságot hogyan kell készíteni, tárolni?
Sziasztok!
Hordós savanyúságot csináltam netes recept alapján, de volna pár kérdésem vele kapcsolatban.
Vettem egy 30 literes hordót (ez volt itt a legkisebb), én viszont nem tettem bele, csak kb. 10 liternyi holmit. Nem lesz baj, ha ilyen sok levegő van benne?
Amíg érik, illetve az az utáni tárolási szakaszban milyen hőmérsékletek kellenek neki? Benn a lakásban 20-21 fok, vagy a kamrában 16-19 fok, vagy a melléképületben, ahol nincs csak "vészfűtés", ami azt jelenti, hogy fagyás nem lehet, viszont a hőmérséklet elég változó lehet a kinti időjárásnak megfelelően.
A hordós savanyúságnak nem árt, ha levegő éri... feltéve, ha jó a recept.
Pontosabban az nem árt neki, ha a leve érintkezik a levegővel, a benne lévő zöldségféléknél kell arra figyelni, hogy azokat ellepje a lé.
Az egy természetes folyamat, hogy bármekkora mennyiségben is csinálnak így savanyúságot, az idővel fogyni kezd, és olyankor sem "telepítik át" kisebb edényekbe, nem kell hermetikusan elzárni a levegőtől.
Ennek persze az ára, hogy a vödrös, hordós savanyúságot nem lehet tartósítószer nélkül elkészíteni, az nem csak a levegővel fog érintkezni, de rendszeresen bele nyúlnak, kivesznek belőle, vagy hozzáadnak zöldségeket, tartósítószer nélkül valóban tönkre megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!