A csokoládé tartósít?
Csokoládé alatt persze a színtiszta csokoládét értem: kakaómassza és kakaóvaj együttesét.
Én eme két hozzávaló felolvasztásával készítek magamnak otthon csokoládét cukor-, tej- és adalékmentesen, kedvemre ízesítve, és mivel a velem együtt lakó kedvesem nem szereti a tömény étcsokit, előbb szezámpasztával (tahini) kezdtük higítani, majd datolyasziruppal (szilán) édesíteni is.
Legutóbb védőgázas csomagolásban árult főtt és pucolt gesztenyét is öntöttem le vele, amire azt mondta az emberem, hogy azt aznap meg kell enni, mert azonnal megromlik nyitás után, szerintem viszont hűtőben tárolva nem.
Tudom, hogy nem véletlenül nem ismertebb a csokoládé tartósítószerként, szemben a mézzel pl., nem csak az ára miatt, de szerintem nem romlik meg másnapra hűtőben.
Most négy napja ettem még belőle és szerintem semmi baja nem volt, de persze ki tudja, hogy mit tesz még a hasam később...
Ki mit gondol erről?
Persze tudom: olvassam el a gesztenye védőgázas csomagolására írtakat, de az nem szól arról, ha csoki alá kerül...
A tahini vagy a datolyaszirup szintén nem hiszem, hogy negatív hatással lennének az eltarthatóságára...
Vagy mégis...?
A csokoládé NEM tartósít, viszont ha valamit LÉGMENTESEN lezársz, akkor sokáig eláll bontatlanul.
Ebben az esetben akár müanyaggal vagy viasszal is bevonhattad volna a gesztenyét, amíg sértetlen a bevonat, addig nem romlik
#3: Mi az, hogy a gesztenyén lévő dolognak? Mármint a csokoládénak? Mert amúgy a gesztenyén semmi más nem volt a csomagolásán kívül...
Köszi a válaszokat, mindenkiét hasznosnak jelöltem, de jöhet még!
#7: mi van velük? Ja, hogy azok meddig állnak el hűtőben és hogy azok közül tartósít-e vmelyikük? Mondjuk mindkettő elég vagy nagyon kis arányú a csokihoz képest, szóval nem hiszem, hogy releváns a tartósító értékük, ha van egyáltalán...
Mondjuk van egy élelmiszermérnök ismerősöm, tán majd tőle kérdezem meg ezt a tuti válasz reményében, miközben kérdeztem egy barátnőmet, hogy vajon igaz-e az, hogy tényleg aznap kell elfogyasztani a védőgázas csomagolásból kivett főzött-pucolt gesztenyét és ő azt mondta, hogy igen, mire kérdeztem, hogy honnan lehet tudni, hogy megromlott a gesztenye és azt mondta, hogy akkor az összetéveszthetetlenül büdös és kemény, amit jó tudni, mert én szagolgatom a gesztenyés csokikat és semmi szaguk vagy illatuk szerencsére, de azért a biztonság kedvéért betoltam most mind, nehogy már tényleg megromoljanak, de így is pénteken készítettem, ma szerda van, azaz ma a nyitásuk hatodik napja volt és remélem, nem halok bele, éljen a mindenevésen nevelkedett, aztán sok éves mindenmentes diétára áttért gyomrom, hajrá, csak nem lesz semmi bajom tőle, remélem... :)
Azért még mindig érdekel ez a kérdés, pláne, ha nekem tényleg sikerült hat napig is frissen tartanom csokiban ezeket a gesztenyéket hűtőben. Oké, volt egy-két gesztenyeszeglet, amely kissé megkeményedett, de büdös nem volt egyáltalán és az íze sem volt rossz, szóval tán mégis csak konzervál...
Mindenesetre azért tán érdemes lehet nekem jó fokhagymás-hagymásan és tán probiotikus joghurttal rádobnom az egészséges emésztésre biztos, ami biztos alapon... :D Bár amennyi csokit toltam most be, szerintem egy hétre való szorulásom lesz, bár ki tudja... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!