Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Főztem krumplit és brokkolit,...

Főztem krumplit és brokkolit, a levét, amiben főtt, le lehet fagyasztani?

Figyelt kérdés
2022. jún. 8. 10:38
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Én azon csodálkozom, h megkérdezik, minek, mire jó.

Zöldségleves ek, mártáshoz, húslevesnek.

Mint ahogy a karfiol, brokkoli leveleit se kellene eldobni, letörni;

Mint ahogy a cékla leveléből is lehet finom köretet csinálni;

Mint ahogy a fiatal retek leveleiből is lehet salátát készíteni;

Mint ahogy a karalábé leveveit anno hússal töltötték meg, s úgy hívták: tőtike (vagy szőlőlevelst használtak) stb.

Sorolhatnám. Csak ma minden hasznos és ehető, sőt finom dolog megy a szemétbe, amit dédanyáink simán felhaszáltak.

Viszont - kedves kérdező - ezekre könnyebben kapsz választ a Google-ban meg a vegán, vega receptes oldalakon.

A "növényevők" tudják, milyen ehető "gyomnövényekkel" gyarapíthatjuk a kínálatunkat.

Sztem ők fognak túlélni egy kataklizmát...

2022. jún. 10. 14:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/13 anonim ***** válasza:
Sőt! A tészta főzőlevét is fel szokták használni. Lásd Fördős Zé pl.
2022. jún. 17. 13:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

Tanulhatnánk a koreai konyhától, ők a világon mindent felhasználnak, ami a növényhez tartozik.


Innen lestem el: a fagyasztóban van egy edényem, amibe az összes megmosott zöldséghéjat, csumát, nem szép zöldséget gyűjtögetem. Ha van egy főzetre való, akkor készül belőle az alaplé: hagymahéj, paprikacsuma, a fás spárgaszár, karalábéhéj, sárgarépa héja, még sorolhatnám. Isteni, gyönyörű színű lé lesz belőle, amit akármihez fel lehet használni.


A sült krumpli nálam csakis héjasan készül.


A karfiol/brokkoli leveleiből és torzsájából krémleves készül.


A karalábé zsenge leveleit meg lehet tölteni.


A tészta/krumpli főzővizéből szoktam felengedni a hozzá készülő ragut, legyen az bolognai, akármilyen zöldséges ragu.


Van egy ugyanilyen edényem a gyümölcsmaradéknak, kerülhet bele: alma/körte/birs héj és csutka, barackhéj, az ananász kemény közepe, ezeket többnyire egy darabka gyömbérrel és fahéj/vaníliarúddal szoktam megfőzni, isteni a gyümölcsleveshez, gyümölcsszószhoz.


A kezeletlen citrusok héját is mindig lereszelem, és vagy fagyasztom, vagy megszárítva elrakom.


Egyre inkább NEM menő kidobálni semmit.

2022. jún. 20. 13:06
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!