Főztem krumplit és brokkolit, a levét, amiben főtt, le lehet fagyasztani?
Én azon csodálkozom, h megkérdezik, minek, mire jó.
Zöldségleves ek, mártáshoz, húslevesnek.
Mint ahogy a karfiol, brokkoli leveleit se kellene eldobni, letörni;
Mint ahogy a cékla leveléből is lehet finom köretet csinálni;
Mint ahogy a fiatal retek leveleiből is lehet salátát készíteni;
Mint ahogy a karalábé leveveit anno hússal töltötték meg, s úgy hívták: tőtike (vagy szőlőlevelst használtak) stb.
Sorolhatnám. Csak ma minden hasznos és ehető, sőt finom dolog megy a szemétbe, amit dédanyáink simán felhaszáltak.
Viszont - kedves kérdező - ezekre könnyebben kapsz választ a Google-ban meg a vegán, vega receptes oldalakon.
A "növényevők" tudják, milyen ehető "gyomnövényekkel" gyarapíthatjuk a kínálatunkat.
Sztem ők fognak túlélni egy kataklizmát...
Tanulhatnánk a koreai konyhától, ők a világon mindent felhasználnak, ami a növényhez tartozik.
Innen lestem el: a fagyasztóban van egy edényem, amibe az összes megmosott zöldséghéjat, csumát, nem szép zöldséget gyűjtögetem. Ha van egy főzetre való, akkor készül belőle az alaplé: hagymahéj, paprikacsuma, a fás spárgaszár, karalábéhéj, sárgarépa héja, még sorolhatnám. Isteni, gyönyörű színű lé lesz belőle, amit akármihez fel lehet használni.
A sült krumpli nálam csakis héjasan készül.
A karfiol/brokkoli leveleiből és torzsájából krémleves készül.
A karalábé zsenge leveleit meg lehet tölteni.
A tészta/krumpli főzővizéből szoktam felengedni a hozzá készülő ragut, legyen az bolognai, akármilyen zöldséges ragu.
Van egy ugyanilyen edényem a gyümölcsmaradéknak, kerülhet bele: alma/körte/birs héj és csutka, barackhéj, az ananász kemény közepe, ezeket többnyire egy darabka gyömbérrel és fahéj/vaníliarúddal szoktam megfőzni, isteni a gyümölcsleveshez, gyümölcsszószhoz.
A kezeletlen citrusok héját is mindig lereszelem, és vagy fagyasztom, vagy megszárítva elrakom.
Egyre inkább NEM menő kidobálni semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!