Mi a tökéletes palacsinta tészta és hogyan kell csinálni ?
Legyszi valaki írja már le lépésről lépésre részletesen :(
Hozzávalókat, milyen sorrendben keveri össze milyen módon, mennyit pihentet, olajat mikor tesz ala, indukciós lapon hanyas fokozaton süti meddig, illetve hány db lesz belőle
Annyi receptet próbáltam már, rengeteg módon és egyszerűen az összes palacsintám 💩.. mit ronthatok el?
Köszönöm !!
TÖKÉLETES recept nincs, mert a liszt, meg a tojás nem szabványos, sem méretben, sem pontos összetételben, ezért valamennyire érzés szerint kell készíteni, amihez meg gyakorlat kell.
Én két tojáshoz teszek 200-250 g sima lisztet - ez a tojások méretétöl függ -, pici sót meg fél ek cukrot. Ezt elkezdem öszekeverni és lassan adagolom bele a tejet, vizet vagy a kettö keverékét, amíg kicsit sürübb méz állagú lesz. Ekkor fél órát pihentetem, utána átkeverem és még adok hozzá folyadékt, ha kell - általában kell.
A serpenyöt nagyon picit megolajozom és 10 fokoaztból 7-8-on kezdem sütni, az olajozást minden palacsinta elött megismétlem. Ehhez a mennyiséghez egy evökanál olaj elég szokott lenni és 20-25 db palacsinta lesz belöle.
Nem tudom, neked mi nem sikerül, leragadni akkor szokott, ha sok benne a cukor, szakadozni meg akkor, ha nem pihenteted sütés elött.
Meg természetesen elöfodtul, hogy a liszt minösége nem stimmel, hiába csinálsz mindent jól.
Az indulcióra nem tudok semmit mondani, nekem kerámiás van.
14 dks lisztbe teszek két cdipet sót, 4 nagy csipet cukrot. Összekeverem. Beleütök egy tojást, felöntöm 75ml tejjel. Habverővel vagy kanállal teljesen csomomentesre keverem. Utána még 50 ml tej keverem tovább, már csomomentes. Belemegx 1 ek etolaj, majd Teszek bele 125 ml szodavizet is.
Kerámia palacsintasutot max fokozaton felforrositok ugy hogy szilikon ecsettel kikenem napraforgó olajjal. Ha meleg leveszem 9esre gagy tizesre (nálam 12 fokozatú) és kb 60 gr / kétharmad merőkanálnyi tésztát vékonyan elterítek rajta. Ha buborékosodik a teteje, gyors mozdulattal szilikon vékony lapáttal alányúlok és megfordítom. Az első majdnem mindig elszakad. Mikor kisült, megint szilikon ecset és olaj mehet a második. Felemelem a palasutot, ferdén tartva merokanallal a tetejere csurgatav teszem a tesztat, kozben kezmozdulatokkal elteritem a tesztat. Leveszem 9esre ha az elso gyorsan megegett, vagy feltsezem 10esre ha tul lassan sul. Buboreknal vagy mikor a szele icipicit szaraz gagx barna akkor forditom. Ket perc mulva tanyerra teszem, raboritok egy masik ugyanakkora tanyert es igy a bentmaradt goztol felpuhul. Mindig mikor kesz az ujabb palacsints, flemeelem a felso tanyert majd vissza.
Ebbol 8-12 db lesz a vastagsagtol ew merettol fuggoen.
Kb a negyeiknel elkezd surusodni a teszta, akkor pici szodavizet meg teszek bele.
A legelejen a teszta osszeallitasnal ha tul hig, mehet kis tejben csomomentesre ellevert liszt vagy csak tej a tesztahoz. Ha jagyon szakad, plusz egy tojas. Mivel mas a liszt minosege es a tojasok se egyforma nagypk, jem lesz mindig ugyanolyan
Van szinten egy nagyon jo recept a nisaltyn a bogres francia palacsinta, az teljesen mas, edesebb. Azt szoktam tejszin helyett tejjel es osszesen egyel kevesebb tojassal. Kezdoknek azert jobb mert ebbol a kicsit vastagabb palacsinta finomabb. Es habar azt irja hogy vajon sussem, en olajon szoktam mert a vaj konnyen megeg.
En regen szinten abszolut nem voltam kepes egy jo palacsintat megsutni. Nehany eve talaltam a neten egy receptet, amit hasznalok, es azota ossze szokott jonni nagyon szepre es finomra. Tudom, h mindenkinek van egy sajat bevalt receptje, en leirom azt, ami nekem bejott:
12 evokanal lisztet (a normal, standard, semmi extra lisztet) kiteszek egy talba, abba beleutok harom tojast, es beleontok 4.8 dl, azaz kicsit kevesebb, mint fel liter tejet. Ha nincs itthon elegendo mennyisegu tej, es nem akarok elszaladni a boltba, akkor vizzel potolom a hianyt, vagy asvanyvizzel. (Ekkor konnyebb is lesz a kisult palacsinta) De ehhez, a tapasztalatom szerint, legalabb ket es fel, harom deci tejre mindenkeppen szuksegem van, h finom legyen a palacsinta. (Van aki csak vizzel kesziti, tudom, es van, aki csak tejjel. Elfogadom. Regen szerintem a tej nem volt ennyire vizes, ezt hozza kell tennem. Gyerekkoromban tobb vizet ontott bele anyukam a tesztaba, foleg amikor hazi tejet kaptunk...)
Teszek bele sot mindenkeppen, az izles dolga, h mennyit. En inkabb tobbet, mint keveset. Cukrot nem szoktam, mert az edes toltelek potolja az izt, illetve azert sem, mert a csaladom egy resze tejfollel es sajttal eszi a palacsintat, sosan:) Amikor a tesztaban cukor is van, persze ugy finomabb, de vigyazni is kell vele sokkal jobban, mert konnyebben megeg.
Az egeszet jol osszekeverem, h csomomentes legyen. Altalaban sikerul fakanallal, de ha nem lesz csomomentes, akkor geppel. Amikor az ember sokszor megcsinalja a tesztat, akkor mar az allagabol erzi, h abbol jo palacsinta lesz, vagy nem. Illetve, h mibol kell meg kicsit hozzaadni.
Altalaban minimum fel orat, de inkabb egy orat szoktam hagyni pihenni, de ha kesobb sutom meg a palacsintat, esetleg masnap, az sem okoz gondot, de pihentetes nelkul nem kezdem el sutni. Ebbol az anyagbol nekem atlagosan 10 db. szokott kijonni, szerencsesebb esetben a 12 is meglesz belole, foleg ha tobb vizet teszek a tesztaba.
A tesztaba nem teszek olajat, hanem a palacsintasutobe szoktam egy keves zsirt tenni. Vekonyan megkenem az egesz sutot. Azt lehet latni, h mennyi kell bele, es ha sokat sikerult beletenni, akkor azt a felesleget, amikor felolvadt, beleontom a tesztaba, vagy egy kis cseszebe, es ujra hasznalom.
Mivel nekem gaztuzhelyem van, az indukcios laprol sajnos nem tudok nyilatkozni. Sot, semmit nem tudok jol elkesziteni elektromos tuzhelyen. (Lehet, h neked is ez a problemad...) Gaztuzhelyen eloszor nagyobb langon kezdem sutni, illetve amikor a tesztat beleontom, akkor azt nagy langon teszem, es termeszetesen a zsir legyen forro, aztan picit lejjebb veszem a gazt. Egy kis ido mulva nezem, h mikor tudom felemelni a palacsintat az erre vasarolt eszkozzel, aminek nem tudom a nevet, de olyan, mint egy eletlen, lekerekitett nagy kes. (Bocs!!!) Amikor megsult az egyik oldal, megforditom ezzel az eszkozzel, vagy feldobassal:) A masik oldalat nem sutom tovabb, mint fel perc, mert mi igy szeretjuk.
A youtube rengeteg jo peldat, receptet, otletet tud adni. (A kedvencem a Szoky konyhaja.) Ha sokat kiprobaltal mar, akkor szerintem az elektromos tuzhely lesz a fo gond, mert azt nagyon nehez ugy szabalyozni, mint a gazt, h egyik pillanatban magasabb, masik pillanatban alacsonyabb legyen a homerseklete. Hiszen egy palacsinta megsutese csak rovid ido, a villanytuzhely nem igazan alkalmas a hirtelen valtasra. Bar lehet, h csak magamat mentegetem, es Teged, es talan sokan ra tudnak itt cafolni erre. Nekem nincsenek jo tapasztalataim a villanysutove, marmint a felso reszevel. Edesanyam meg arra eskuszik :) En az egyik baratnomnel, ahol ugyanezt a receptet hasznaltam, haromszor probalkoztam elektromos lapon palacsintat sutni, es messze nem lett olyan jo, mint a gazon. Sajnos.
Nalam meg volt egy olyan hiba is a kezdetekben, h kevesebb tojassal probalkoztam. Eloszor eggyel, aztan kettovel, es most, h mar harmat hasznalok, ez oriasi kulonbseget jelent a minosegben. Tehat ez is okozhat gondot, ha a tojas keves a tesztaban. Az anyosom meg tobbet is tesz bele, mint harom, de az szamomra mar inkabb a rantotta kategoria :)
Hihetetlen, h mennyire bele lehet jonni a palacsintasutesbe a sok xar sikertelenseg utan. Ugyhogy fel a fejjel es kitartas!!! Ossze fog jonni Neked is.
Csak az elmúlt hetekben kb féltucat ugyanilyen kérdés volt!
Fel is ajánlja a GYK, amikor kiírod a saját kérdésedet. OTt nem sikerült megtalálni a "tuti" receptet???
Mindazonáltal az 1-es első mondatát tudnám megismételni. Az tényleg TUTI. :-)
"TÖKÉLETES recept nincs, mert a liszt, meg a tojás nem szabványos, sem méretben, sem pontos összetételben, ezért valamennyire érzés szerint kell készíteni, amihez meg gyakorlat kell."
Nezd vissza a tobbi ugyanilyen kerdesedet ahova ugyanezeket a valasuokat irtuk. Unom mar.
Inkabb sllj fel a gep elol es kezdd el begyakorolni
Azt nem írtad, hogy miért szar ?
Ízre nem jó, vagy nem tudod esetleg megfordítani ?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!