A fritőzben mennyi ideig szabad olajat tartani?
Amíg meg nem avasodik. Vagy el nem használódik.
Ha heti 3-szor sütsz, akkor előbb elhasználódik, igazából ez a használattól is függ, mennyire égeted, stb, de a lényeg, hogy alapvetően ez üzemórára van meghatározva, mennyit bír az olaj. Ha heti 3-szor sütsz, akkor ki lenne használva.
Érdemes valami sütésálló olajat bele venni, pl. kimondottan fritőz olajat, az jobban bírja.
Néha érdemes átszűrni, pláne ha bundázott dolgokat is sütsz benne, amiről több morzsa lepereg. Az átszűrt olajat ugyanúgy vissza lehet tölteni, és tovább használni. 1-szer 1-szer pár decivel esetleg ki lehet pótolni, ha nagyon elsül, de ezt csak az elején éri meg csinálni.
Mikor már elég sötét, használt, érződik rajta, hogy "fáradt" akkor sajnos kuka. Idő közben el is sül belőle valamennyi, ilyenkor sokan esnek abba a hibába, hogy spórolás miatt rátöltenek friss olajból, mert azt hiszik, az "feljavítja" és így a használtat nem kell kidobni.
Ez hiba! Mikor még nem annyira használt az olaj, ez talán 1-szer eljátszható, de alapvetően a friss olaj "hozzáromlik" a benne lévőhöz, így azt ugyanúgy ki kell dobni, de már a beletöltött friss olajat is kidobod így.
Az olaj, önmagában hónapokat is elvan, (ha nem vizes!!) tehát megromlástól nem igazán kell tartani, pláne, ha át van szűrve, (mert az esetleges víz , húsnedvek, stb , szintén az alján van, ez kidobandó)
tehát csak akkor kell cserélned, ha elhasználódik.
Pl. egy étteremben egy nap 50-szer is sütnek benne, még sincs naponta cserélve, pláne, ha csak krumpli sül benne. A krumpli nem gyilkolja le annyira.
Frituból meg olyat kell venni, mint az ipari, csak picibe. Tehát különálló fűtőszál, ami kivehető, meg a tartály is külön kivehető, mosogató gépben mosható.
Egy fritu működési elve olyan egyszerű mint egy faék, ami mindenféle fölösleges parasztvakítással túl van bonyolítva, az is ugyanazt tudja, csak 5-ször annyiért.
Ilyesmi konstrukcióra gondolok:
A másik verzió, a forró levegős sütő.
Ez gyakorlatilag egy mini légkeveréses villyanysütő.
Gyári sültkrumplik közt sok van, ami gyárilag elég olajos felszínű, és elősütött is, ezért forró levegős sütőben is aránylag jó textúrát lehet elérni . Mármint roppanós lesz, nem ilyen fonnyadék.
És ott nincs macera az olajjal.
Igaz, hogy kicsit lassabb, és másabb az egész, de sok embernek bejön.
"Max. 2-3 alkalomig"
Lemaradtak a nullák, ember! :D
Étteremben negyed óra alatt sütök benne 3-szor, miről zagyválsz?! XD
Egyébként se alkalomra mérjük, szakképzett barátom, hanem üzemórára. :D)))
Mondjuk így igaz a 2-3 alkalom...
2-3 12 órás műszak! :D
"fankot sutunk (napi 1x)"
Na igen, és azt is számold, hogy alkalmanként nem 1 adag fánkot süttök meg benne, mint ahogy a kérdező, alkalmanként csak 1-2 adag krumplit fog sütni.
Szóval szakszerű használat mellett, azért bírják ezek a kiképzést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!