Pár kérdés: a csőben sült, az a sütőben sültet jelenti? A BL55 liszt mindenhol ugyanolyan? Ha nem mitől különbözik? Kenyér helyett mire lehet kenni a kenhetőeket?
A csőben sült azt jelenti, hogy sajttal -es sok esetben besamel martassal - borítani valamit, majd ezt sütőben rapiritjak.
A BL azt jelenti Búza Liszt, ergo ez a jelölés csak Magyarországon létezik. Maga a liszt típus mindenütt ugyanolyan.
Kenyér helyett kétszersült, kreker, zöldség, sajt
Az első téved, a csőben sütés a sütőben sütést jelenti, a német Backrohr - szó szerint sütőcső - rossz tükörfordítása.
A sajt+besamellel sütést a gratin jelenti.
A liszted jelölése szabványos, elvileg minden azonos jelzésü liszt egyforma kellene, hogy legyen (a számok azt mutatják, mennyire finomra van örölve a gabona), de természetesen a gabona minősége nem mindig 100%-ban egyforma, függ pl. az időjárástól, ezért fordulhat elö, hogy ugyanolyan liszttel sem mindig ugyanaz az eredmény lesz.
Kenni meg mindenre lehet, ami elég lapos, csak fantázia kérdése.
A gond az, hogy a linked nem hiteles forrás, a cső a Rohr fordítása.
Az, hogy ma a legtöbb helyen rosszul használják, más kérdés.
Ha 5 boltban ugyanolyan jelölésű a liszt, pl a BL55, akkor honnan, miből tudom hogy melyik milyen minőségű, van egyéb jel rajtuk?
A csőBEN sütés nem azt jelenti hogy hol sül? Jelen esetben a sütőben. Nem azt hogy mik vannak az ételen.
5!
Vendéglátóipari iskolába jártam valamikor száz évvel ezelőtt. Ugyanígy tanultuk az elelmiszerismeret órán. 🤗
AZ 5 boltban az azonos jelölésü liszt egyforma, a nedvességtartalma lehet kisebb eltérő, de ezt a tészta készítésekor tudod korrigálni.
"A csőBEN sütés nem azt jelenti hogy hol sül? Jelen esetben a sütőben. "
DE, ebben tökéletesen igazad van.
A márka és a minőseg miatt. De aki mondjuk nem csinál nagy mennyiségben kelt tésztákat, nehezn veszi észre. Pl nekem van olyan liszt amiből 10 százalékkal több kell ugyanannyi folyadékhoz mint máskor, hogy összeálljon a kenyér/kalács. Tehát a szemcseméret és hanutartalom (amit a bl55 kifejezés jelol) megegyezik csak másmennyire van kiszárítva, másfajta búza az alapja.
De a legnagyobb árkulonbség a nem kezmuves liszteknél a márka ára
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!