Van olyan hely ahol kipróbálhatok különböző szakácskéseket?
Szakács képzésre járok, a tanár azt javasolta vigyünk saját kést mert az oskolában elég rosszak vannak. Nekem is csak kínai piacos 10 éves késem van.
Szeretnék egy szakács kést venni, de elég nehéz így hogy nincs tapasztalatom és viszonyítási alapom.
Az 1.000Ft-os,az 5.000Ft-os és a 20.000Ft-os késeknél is ugyanaz a leírás a késhez, ugyanolyanok az értékelések is.
Mindegyik minőségi acélból van profin megélezve, mindegyikkel sokan elégedettek páran viszont reklamálnak.
Szeretnék kipróbálni mindenféle kést. Ha kell viszek magammal mondjuk 5 kiló krumplit, 5 kiló hagymát meg pár féle húst :-D csak ne hasraütésre kelljen már választanom.
Köszönöm a tippet, igen tervezem élesen tartani. Már nézem a tutorialokat a fenőacélokról. Szakács tanáromat is megkérem majd hogy mutassa meg a dolgot. Auchannál csak hengerelt fenőacélt találtam de lehet nekem az is jó lesz: [link]
Jelenleg hagyományos késélezőm van de azt úgy láttam nem ajánlják. Ehhez hasonló technológiájú csak még olcsóbb és vacakabb: [link]
Az biztos, hogy ez a vágódeszka elmélet ezer éve megbukott, egy műanyag ezerszer undorítóbb, lehetetlen tisztán tartani, mikrobiológiai szempontból maga a fertő a fához képest.
A néhihe-es, vagy állategészségügyis előírás inkább rendszer szinten részesíti előnyben a műanyagot, mert az színkódolt, így bizonyos színűt csak adott termékhez használhatsz.
De kódot fára is tehetsz... és adott vágódeszkán csak adott terméket vágod.
Igazából ezek az "előírások" elég képlékenyek, az ellenőrök gyakorlatilag saját hatáskörben dönthetnek az adott kockázatról, és attól függően dönthetnek, hogy mennyire akarnak megbüntetni.
Olyan sincs, hogy ne lehetne fa markolatú kést használni.
Nyilván nem egy szétrohadt fát, de nem hallottam még olyanról, hogy mondjuk egy minőségi ébenfába (amit meg se lehet különböztetni a műanyagtól, annyira tömör) belekötöttek volna.
A vágódeszka elmélet meg egyértelműen elbukott, fánál jobbat eddig nem sikerült még feltalálni.
Hogy egy állategészségügyis mennyire szemellenzős, vagy mennyire használja az agyát, vagy mennyire a büntetésre utazik, az más kérdés.
A műanyag deszkának kizárólag a színkód az előnye, minden másban csúfosan elbukik a fával szemben.
Az élezőről nehéz okosat mondanom. Én csak a legjobb fenőacélokat használom, így nincs nagyon összehasonlítási alapom.
Az biztos, hogy fenőacélt venni kockázatos, mert elég "nehéz" jól használni. Mármint ha megtanulod, akkor nem nehéz, csak kell mondjuk fél év, vagy 1 év, amíg rááll a kezed a mozdulatra, és hogy mindhárom dimenzióban szimmetrikus legyen, meg ne csapd oda, meg minden centijén ugyanolyan sebességgel húzd... az a helyzet, ahogy fenőacélt tényleg jól használni , még magukat profinak mondott szakik is kevesen tudnak.
A húzogatóst nem kell alábecsülni. Kicsit hülyebiztos, de hát senki nem születik profinak.
Én azért utálom, mert fix az élszöge. Nem tudom mennyi, de fix. Én 12-15 fokosra élezem acéllal a késeim, de ez saját döntés. A húzogatósnál nincs saját döntés.
Viszont ha egyezik az élező élszöge a kés gyári élszögével, akkor teljesen jól használható! És nem kell 1 évig tanulni, hogy kell tartani a kést, hanem azonnal használható!
Ez pl ugyanaz a márka, jó eséllyel az élszög is összehangolt a saját márka késeivel:
A fiskars acélról azt se találtam meg, hogy egyáltalán hány centis. De elég rövidnek látom, amin szenvedés élezni, mert nem tudod megfelelő ívben végighúzni rajta a kést. Egy 20 centis késhez is kéne legalább egy 25 centis acél ...szerintem.
A szállításról annyit, hogy ha autóval mész, az pl. egy rendőrnek ugyanúgy saját hatáskörébe tartozik, hogy eldöntse, szabályos, vagy nem.
Nincs konkrét előírás.
Ha utastérben van, jobban kötekednek, jobb a csomagtartóba tenni.
Elvileg még úgy is beleköthetnek.
De gyakorlatilag adott helyzet alapján, saját hatáskörben dönthetnek.
Pl megállítanak egy ezerötös ladát, aminek az utasülése alatt van egy vascső, abba jobban belekötnek, mint ha neked az anyósülésen egy táskában van 6-8 kés, mellette egy szakácskabáttal, meg 2 szakácsnadrággal, mert látják, hogy munkaeszköz. De jobb, ha a csomagtartóban van.
Amúgy még a legnagyobb gyártók is gyártanak ilyen húzogatós élezőt, úgyhogy ez abszolút nem ciki, vagy ilyesmi...
Ez olyan, mit edzésnél a gépes edzés, meg a szabad súlyos.
Egy fenőacélban több a lehetőség, de 30-40 ezer egy jó acél, meg nem kevés rutin kell a használatához. Gagyival meg szerintem nem mész többre, mint egy húzogatóssal.
Ha nem akarsz húzogatósat, időd viszont van, és nagyobb "szabadságot" akarsz az élszög kialakításában, inkább valami olcsóbb 2 oldalas követ nézzél. Szerintem.
Köszönöm a tippet, veszek azonos márkájó sima élezőt is. A fenőacéllal meg majd a rosszabb késeken gyakorlok.
Az igazoltatás miatt nem aggódom. Busszal járok, de még életemben nem pakoltattak ki a rendőrök. Nem vagyok egy tipikus veszélyes elem, ráadásul ott vanak a szamács ruhák a kés mellett.
Inkább azon gondolkodtam hogy megsérül a kés. De ha puha konyharongyal körbetekerem és egy kipárnázott dobozban szállítom akkor remélem nem lesz baja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!