Van olyan hely ahol kipróbálhatok különböző szakácskéseket?
Szakács képzésre járok, a tanár azt javasolta vigyünk saját kést mert az oskolában elég rosszak vannak. Nekem is csak kínai piacos 10 éves késem van.
Szeretnék egy szakács kést venni, de elég nehéz így hogy nincs tapasztalatom és viszonyítási alapom.
Az 1.000Ft-os,az 5.000Ft-os és a 20.000Ft-os késeknél is ugyanaz a leírás a késhez, ugyanolyanok az értékelések is.
Mindegyik minőségi acélból van profin megélezve, mindegyikkel sokan elégedettek páran viszont reklamálnak.
Szeretnék kipróbálni mindenféle kést. Ha kell viszek magammal mondjuk 5 kiló krumplit, 5 kiló hagymát meg pár féle húst :-D csak ne hasraütésre kelljen már választanom.
Köszönöm a válaszokat.
3/ Most 2 hét szünet volt, a végén mindenképp kifaggatom. Viszont tény hogy sem a higiéniai elírásokat, sem a vágási módokat, sem az eszközöket nem vettük.
Volt a tanár hogy ledöbbent hogy nem tudjuk mi az a zsülienre vágás. Utána kérdezgettem fogjuk-e venni a vágás alapokat amit hiányolt. Azt mondta nem, é pedig nem erőltettem.
Remélem a késekben fog segíteni. Ez egy uniós felnőttképzés. Lerövidült a képzési időszak. Sajnos nem jut idő sok alap dologra. Ezért online oktatóanyagokból tanulok meg sok alap dolgot.
Youtubeon vannak szakácsok akik javasolnak késeket. Remélem kapok tanácsot a tanáromtól is, de szeretném ha nem csak hallanék arról hogy milyen különböző késekkel vágni hanem én magam kipróbálhatnám a késeket.
Nem hinném, hogy van ilyen hely.
Ha csak 1 kést akarsz venni, vegyél valami univerzálisat, ami nagyjából minden daraboláshoz jó.
Neked tanulóként tökmindegy még , milyen ötvözetű acél, annyi a lényeg, hogy éles legyen. Majd pár év szakmában eltöltött idő után lehet venni 3-4 speckó kést, és akkor majd lehet tervezni kovácsolt acél késekben, meg mindenféle csodában, de azokat meg is kell ám tanulni használni! (plédául élesen tartani, mert amíg egy hengerelt acél késen húzol 3-mat egy fenőacéllal, addig egy komoly kovácsolt vassal birkóztatsz órákig, már ha egyáltalán jó technikával élezel)
Úgyhogy ne vidd túlzásba.
Itt van egy ilyen:
ennél komolyabbat első késnek nem vennék
vagy inkább ezt, ez 23 centis haladósabban lehet vele dolgozni, ez a wüsthofnak egy hengerelt acél szériája, kényelmes markolattal, kezdő késnek kiváló:
(..." 5 kiló krumplit, 5 kiló hagymát meg pár féle húst"
6-os vagyok, megjegyzem a zöldségdaraboláshoz, szelet hús készítéshez, meg mondjuk néhány 10 kg hús összekockázásához alapból 3 kés kell. le lehet szenvedni 1-el is, de ahhoz, hogy kényelmesen és hatékonya dolgozz, ez így kapásból 3 kés.
Szóval, mit tudnál kipróbálni? A kések legjellemzőbb tulajdonsága, az éltartósság, és az élezhetőség arányának a mértéke. Száz más szempont is van, de hosszú távon, évek alatt, ez az egyik legnyomósabb jellemzője egy acélnak, hogy mennyire lehet a mindennapokban használni. Ezt meg úgyse tudod kipróbálni. Egy fos laposvasat is meg lehet élezni úgy ideiglenesen, hogy álom legyen vele a munka. 10 percig.
Vegyél a fenti kategóriából 1-et, és élezni tanulj meg, és tartsd élesen a késeidet!
Neked ennyi a lényeg, hogy ne várd meg míg elmegy az éle, hanem tartsd karban, tartsd borotvaélesen. Ezt tanuld meg elsőként.
Vagy találj egy olyan köszörűst, aki nem koptatja el fölöslegesen a késeidet, hanem ha csak kicsit rendbe kell szedni, kicsit felpolírozza, kiegyengeti, kíméletesen, és akkor vidd hozzá rendszeresen.)
Köszsönöm a válaszokat és a tippeket.
Találtam egy olcsó ikeás kést, pozitívak az értékelések de bizonytalan vagyok. Mit gondoltok róla?: [link]
6/ Az első link szimpatikus, van vele tapasztalatod?
7/ Azért nem csak az él tartósságnak van jelentősége. A jelenlegi késem 10 éve vettem a kínai piacon occón, rövid és vékony. Az oktatóanyagokban szakácskést használnak, azokhoz mutatják a vágás technikákat is. Gondoltam megismerkedem a késekkel.
Naív módon megvettem a Pennyben a hűségpontokkal féláron 5.500Ft-os Berlingerhaus késszettet (szakács kés + santoku kés + 2 rövidebb kés + kenyérvágó kés + olló + késtartó). Brutális, használhatatlan. Erővel kell vágni még a hagymát is. A paradicsomot kb. trancsírozza. 4-5cm magas mégis az uccsó fél miliméteren vékonyodik 1 miliméter vasagról hegyesre. Az kb. derékszög, még esztergakésnek is túlzás. A műanyag késtartó meg foszlik, le kell törölni a késeket ha kihúzom belőle. Nem veszik vissza pedig épphogy kipróbáltam. Persze én sem voltam túl okos, kevesebb mint 1.000 Ft jut egy késre. Elhittem hogy ez tényleg egy reklámfogás és a hűségpontjaimért kapom olcsóbban nem azért mert vacak. Nagyon designos, brutál profinak látszik. A nyél anyaga is minőségi. A penge viszont nevetséges, egy vastag vaslemez amit derékszögre lecsaptak.
Rendes szakácskésem soha nem volt, az ikeáben van 2.500-ért és pozitívak az értékelések. Aztán megnéztem és van 1.000Ft-ért is szakács kés és pozitívak az értékelések. Még jó sokáig megy fel az ár szószerint ugyanazokkal a specifikációkkal.
A kovácsoltvas fel sem merült opcióként, csak érdekességként néztem utána.
10k-nál kizárt hogy többet költök rá, nem vagyok valami vastag. Csak nem szeretnék még egy selejtet megvenni.
Az ikeásat pont annyival látom szarabbnak, mint amennyivel olcsóbb annál, mint amit linkeltem.
Először is, idétlen az alakja, túl hosszú a hátsó egyenes rész, nem gördül végig a deszkán.
Full bolster, ami biztonsási szempontból jó, viszont nehéz, vagy kb lehetetlen az él kopásának mértékében leköszörülni az ütközőt, így az él hátulja soha nem fog leérni, mert feltartja az ütköző.
Ami végtelenül ciki, hogyha megnézed a 3. képet, ahol pont ezt mutatják, máris beszűrődik a fény az ütköző után, tehát feltart, a kés élének a hátulja nem éri el a deszkát, tehát más alapból a gyári élezésnél elnyalták a kést.
Az első képen az élszalag hullámossága utal igénytelenségre, mint ha egy beherbázott mister minites köszörülte volna meg.
Azon kívül ez is csak 20 centis. Azért is ajánlottam a wüsthofot, mert az 23-mas. Mondjuk egy "rocking cutting"-nál nagyon nem mindegy, hány centis késsel dolgozol. (ez a technika egyébként siralmasan túlértékelt, legtöbbször teljesen alkalmatlan helyeken használják, undorító eredménnyel, plusz a kést is szétb@ssza, szóval így csak indokolt esetben vágunk!!!) Ja, és nem látszik pontosan, de ennek is elég nagynak látom az élszögét.
Icel-ből is van nagyobb, csak a 20 centis után egyből 25-ös jön. Ha nem zavar a 25-ös, akkor azt venném.
De ez csak 1 vélemény, nem lebeszélni akarlak az ikeásról... Arról ahogy nézem 49 vélemény van. Bár azt azért hozzáteszem, hogy kb 4900 felhasználó vág összesen annyit, mint én egyedül, szóval számomra 49 vélemény, hacsak az nem 49, legalább 10 éves gyakorlattal rendelkező szakács véleménye, teljesen irreleváns.
Viszont az is igaz, hogy manapság 2500 ft, semmi. A mekiben nem laksz jól belőle. Megveszed, tanulni jó vele, aztán ha nagyon használhatatlan, vagy sok körörüléstől hónapok vagy évek múlva bezavar a full bolster, veszel egy másikat, ezt meg meghagyod olyan munkára, amikor gyilkolni kell a kést, és ezzel kíméled a másikat.
Amúgy meg:
Ha elég 20-as penge, én pl. nemrég vettem az osanban sajátmárkás kést, teljesen rendben van, falf bolster, tehát az él vége is köszörülhető, így köszörülésnél meg tudja tartani az eredeti ívét, és nem fog feltartani a hátulja:
De van full bolster is, ha a biztonságra mész
És igen, tényleg kovácsolt acél, valószínűleg nem valami szuper ötvözet, mert az nem ennyibe kerülne, de hallani lehet a csengésén, fenés közben, hogy kovácsolt. Annak ellenére jól élezhető, gondolom nem valami extra kemény , mint a profibb kések, de nincs is arra szükség.
Meg nézz szét, mert van még itt más is, pl hús szeletelésre:
Elvileg amúgy is tilos mindent egy késsel vágni, és a minimum, hogy legalább a nyers húst, és minden mást külön késsel vágj.
Így 5000-ből lenne 2 jó késed, és fele annyira koptatnád, hiszen megoszlana a használatuk. (Bár az elején nagyrészt a "szakácskést" használnád) Azért nem árt, ha van másik, egyrészt kötelező is, másrészt ha az egyik éle teljesen elmegy, és nem volt időd megcsináltatni, van tartalékba egy másik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!