Van olyan hely ahol kipróbálhatok különböző szakácskéseket?
Szakács képzésre járok, a tanár azt javasolta vigyünk saját kést mert az oskolában elég rosszak vannak. Nekem is csak kínai piacos 10 éves késem van.
Szeretnék egy szakács kést venni, de elég nehéz így hogy nincs tapasztalatom és viszonyítási alapom.
Az 1.000Ft-os,az 5.000Ft-os és a 20.000Ft-os késeknél is ugyanaz a leírás a késhez, ugyanolyanok az értékelések is.
Mindegyik minőségi acélból van profin megélezve, mindegyikkel sokan elégedettek páran viszont reklamálnak.
Szeretnék kipróbálni mindenféle kést. Ha kell viszek magammal mondjuk 5 kiló krumplit, 5 kiló hagymát meg pár féle húst :-D csak ne hasraütésre kelljen már választanom.
...Ja, és a kérdésre a válasz, ami a legelső linket illeti, igen, én melóban kb 50%-ban iceleket használok, csak ilyen szeletelőből a 26-osat.
Már vagy a 3.-at koptatom. De jobban szeretem mint a kovácsolt acélokat, hiába, évtizedeket kitartanak, nekem erre nincs szükségem.
Jobban szeretem a lágyabb acélokat, mert könnyebb egy acéllal napi szinten szó szerint borotva élesen tartani. (ezért puhább acél a hentesek kése, állandóan fenik, munka közben is, így marad valóban borotva éles)
Hogy elkopik? Kit érdekel, egy kovácsolt acél wüsthof árából 4 ilyet veszek.
Sokat dolgoztam kovácsolt acélokkal is (nem auchanossal, hanem gyilkos keményekkel) de végül erre jutottam, inkább legyen könnyebben alakítható, kopjon el, és veszek újat. Ezt 30 év konyhai tapasztalatával mondom.
Persze hengerelt acélból sokkal több a gagyi, ezért abból jó minőségű, homogén acélokat kell venni. Én Icel-eket, meg Dick-eket használok. Mindkettőből hengerelt acélt.
Váoh, köszönöm az alapos tanácsot. Most hogy leírtad határozottan láttam az ikeás késen hogy "feltart" meg hogy laposabb a hátsó része mint a tipik szakács késnek.
A Auchan abszoltut jó ötlet. Egyébként sem ártana már egy nagybevásárlás, ezt autó híján online intézem.
Hozzáteszem, nem hiszem hogy akkora szakács leszek mint te. Nekem felesleges a profi kés. Azért járok szakács képzésre mert büfét szeretnék nyitni. Április végéig tart képzés. Addig heti 2-szer van gyakorlati órám. Utána nyáron szeretnék némi tapasztalatot szerezni, de nem éttermekben hanem kifejezetten büfékben. Jövő őszre már nagyjából szervezem a helyiség megnyitását. Ez lényegében egy büfé kocsi lesz. Nagyon drága lenne elintézni a csatornázást ezért először csak előre gyártott szendvicseket fogok árulni. Ha bejön akkor szeretnék fokozatosan előre lépni. Csatornázás, saját szendvicsek, burgerek és még alakul a terv.
A lényeg hogy egyelőre csak annyi tervem van a késsel hogy Április végéig azzal dolgozzak a képzésen heti 2 nap pár órát.
Az Ikeán azért gondolkozom, mert onnan rendelni fogok pár dolgot pont a napokban, de az Auchanos kések és főleg egy profi ajánlása sokat nyom a latban. :-)
Azt hogy 2 fajta kés kell nem tudtam. Hozzáteszem azt is a netről tudtam meg hogy fa késeket nem szabad éteremben használni. Jelenleg egy fa szeletelőkéssel járok a képzésre de az már szószerint rohad. Asszem veszek szeletelő kést is.
A sazkácskésen még filózom. Az ikeánál még 2 másik kést is néztem: [link] [link]
Bár az utóbbi jelenleg nincs készleten.
Mindkét utolsónak linkelt ikás jó, ha elég a 20 centi. Viszont ebben a kategóriában acélminőségben nincs jelentős különbség (sőt*) így egyik se tud többet az auchanosnál, amiről viszont konkrétan tudom, hogy jó. (mármint kategóriáján belül persze)
A sőt azért *-os, mert pl vettem én már teszkóban is hasonló 20 centis szakácskést, acél markolat, stb.. semmi tulajdonságával nincs semmi baj... csak éppen ha vizesen hagyod, elkezd rozsdálni!
Ez nyilván nem azt jelenti, hogy az ikás berozsdálna, csak egy kockázati tényező, hogy amúgy létezik ilyen is, annak ellenére, hogy rozsdamentesnek árulják. Az osanos meg kipróbáltan nem rozsdál, plusz olcsóbb. Mondjuk minden kést érdemes használat után megmosni és szárazra törölni, pláne, ha savasat (citrom, paradicsom, stb) vágtál vele.
" laposabb a hátsó része mint a tipik szakács késnek"
Klasszikus hibája amúgy a hosszabb késeknek, ezért kell hosszabb késeknél az "extraszéles" verziót keresni. Ilyen Icelből ; Wüsthof classicból is van. De sok esetben a hosszt nem követi a szélesség, ezért "elmászik" az arány, ami nagy hátrány. Többek közt ezért szeretem az Icel-t, mert akár 26-osból is van extraszéles, ami megőrzi a rövidebb kések geometriáját.
Ez, kezdésnek teljesen reális.
Ha nem használod, figyelj rájuk, zárd el, ne add kölcsön, tartsd élesen!
És sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!