A nagy Levin kérdése:
Miért hígul meg a mártás?
Figyelt kérdés
Kérem a moderátorokat, hogy ne tegyék át másik kategóriába, mert a dolog tudományos része érdekel. Tehát, ha vadast készítek (egy pikáns, zöldséges mártás) , túl kell sűríteni (habarással, ami liszt, tejföl és víz keveréke), mert a botmixer hatására visszahígul valamennyire. Ennek az oka érdekelne. Két feltételezésem van: lehet, hogy a mixer roncsolja a liszt hatására kialakult kötéseket, esetleg a zöldségekből szabadul fel víz. Szerintetek?2021. okt. 22. 20:33
1/1 anonim válasza:
Nem, ne kémiából gondolkodj, hanem fizikában. Képzeld el, hogy van egy almád. Az ugye egy szilárd valami, nem folyik, egyben van. Beteszed a turmixgépbe (vagy rátolod a botmixert, mindegy, ugyanaz a technika), akkor a gép elkezdi aprítani. Először nagyobb darabok lesznek, aztán egyre kisebb, idővel annyira kicsik a darabok, hogy az alma már folyik. Na jó, nem úgy folyik, mint a víz, hanem sokkal sűrűbb, inkább egy pépszerű valami, de akkor is folyik.
Ugyanez történik a mártásban lévő zöldségekkel. Elkezded felaprítani, majd annyira kicsik a darabok, hogy már elfolynak egymáson. Vagyis az a lisztmennyiség, ami pürésítés előtt elég volt a sűrítésre, már nem elég, mert az anyagok folyékonyabbak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!