A mákostésztát darált, vagy darálatlan mákkal kell enni?
#9#
Az már baj, ha keserű a mák, azon a porcukor sem segít.
A mák nem keserű, de mint általában az olajos magvak, hajlamos az avasodásra, az avas mák keserű.
Ajánlott megkóstolni felhasználás előtt, ha kellemetlenül keserű, azt már cukorral sem lehet korrigálni, kert a keserűség mellett ott van a jellegzetes "avas íz" (avas szalonna, avas dió).
Az avasodás egy oxidálódási folyamat, a kezdeti szakaszban még ehető az élelem, a mák esetében pl megjelenik a kesernyés íz, de a keserűség nem az eredeti íze a máknak. Nincs is igazán karakteres íze, a többi olajos maghoz hasonlóan - ami nem azt jelenti, hogy ízetlen, de szerintem a diót, mogyorót is inkább a benne lévő olajok "zamatosítják". A száraz mák is finom, nem keserű, de az íze nem igazán karakteres, inkább a többi összetevővel harmonizálva lesz finom a mákos étel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!