Ki miben tarol etelt a hutoben? Karos,ha rozsdamentes acel edenyben tarolja a csaladtagom az etelt?
Mi mar honapok ota vitazunk ezen. Most lett elegem,amikor meglattam ,hogy a hutojeben 3 femlabos,2 fem doboz es 1 zomancos labos van tele etellel. Mindig panaszkodik,hogy rossz a gyomra,barmennyit eszik,nem tud hizni.
Vkim ideje koran meghslt,aki femooharbol ivott napi szinten es femedenybol evett gyumolcsot es femben tarolta a hutoben az eteleit.
Szerintem karos. Kioldodik a fem alkotoreszek egy resze. Lasd femallergia. Egy femora viselesetol allergias tunete lesz az illetonek.
En nem vagyok femllergias,de nem tarolom semmilyen etelem femben. Fozes utan azonnal forron atszedem jenai uvegbe.
Szerintem a belflorat is tonkreteszi a femedenyben tarolt elelmiszer.
Sot kutyanak se adok soha fembol se enni se inni. Nem engedem,hogy erintkezzen femmel.
Kerlet irjatok le a velemenyeteket,tapasztalataitokat.
Kerlek irjatok oda azt is,ha kemikus vagy biologus vagy idevago vegzettsegetek van. Vagy ha ilyen vegzettsegu csaladtagtol ismerostol kerdeztetek meg es az o velemenyet irjatok ki ide.
Koszonom a valaszokat! Koszonom a trollkodast is. (Mindig jeloljetek ,h komolytalan a valasz egy rohogo siro smileval legyszi.)
A legcélszerűbb tárolóedény az üveg, mert az kémiailag igen stabil, és hacsak nem fluorsavval főzöl, biztos, hogy semmi nem oldódik ki belőle.
A rozsdamentes acél és egyéb fémek savas közegben fémsókat adhatnak le, amit nem jó megenni. A legrosszabb ötlet limonádét vagy citromos teát fémedényben tartani. Persze a saválló acél kivétel ez alól.
A műanyag dobozokkal az a baj, hogy mikroműanyagokkal szennyezik az ételt, és ftálsav is szivároghat belőlük, bár elvileg tilos lenne.
Összességében nincs túl nagy kockázat egyik anyag esetében sem. Pár év vagy évtized után azért felgyűlhet a szervezetedben ez-az. De az ételtároló edényeknél ezerszer veszélyesebb szennyező források vesznek körül, szóval nem biztos, hogy egyáltalán számít-e.
Különböző méretű rozsgamentes acél és zománcozott edényekben sütök-főzök, én is gond nélkül benne hagyom az ételeket, és úgy tárolom napokig.
Egyszer vettem a fáradtságot, és kicsit utána is olvastam ennek a veszélyeinek, de azon kívül, hogy savas ételeket (pl. paradicsomos káposzta) ne tároljuk alumínium vagy réz edényben, nem találtam semmit. Talán még a teflonossal volt valami, azt azért nem javasolták, mert ha már sérült a teflon felület, akkor abból valami káros anyag kioldódhat.
Kérdező, az, hogy az ismerősöd rozsdamentes és zománcozott edényekben tárolja az ételeket, az egészségére teljesen veszélytelen.
Ép fémedényben (különösen rozsdamentes acél, öntöttvas), nyugodtan lehet tárolni az ételt. A vas még jót is tesz, az emberek (főleg a nők!) nagy része vashiányban szenved. Legfeljebb, ha annyira félsz, hogy kioldódhat valami, akkor erősen savas (citromos vagy ecetes) ételt ne tárolj benne.
De ha ennyire tartasz ettől, akkor műanyagban főleg ne tárolj semmit! Az üveg és a kerámia a legbiztosabb.
Az meg, hogy valakinek rossz a gyomra, egészen biztosan nincs összefüggésben a tárolóedények anyagával. Sokkal inkább azt kellene megnézni, hogy mi van azokban az edényekben! :)
2-nél a pont!
Ha a hidegben kioldódna, akkor főzés közben ezerszeresen...
De szerinted nem lenne illegális a rm. edények forgalmazása, ha bármi ilyen veszély fennállna...??
Logika!
"Szerintem karos. Kioldodik a fem alkotoreszek egy resze."
Ezt Antal Valitól hallottad? Vagy valami hasonló önjelölt omnitudortól? :-)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!