Friss kovászt milyen gyakran kell etetni?
Mikor tudom, hogy éhes a kovász?
Milyen gyakran kell etetni fiatal, ill idősebb korában (10 napos)?





Napi 1-2 alkalommal, onnan tudod, hogy éhes, hogy már nem növekszik, hanem kezd csökkenni a térfogat, magát emészti fel.
Valamint jellegzetes, savanyú szaga lesz. A 10. nap után az elkészült kovász a hűtőben kell, laknia, lefedve. A szükséges mennyiséget kiveszed. Heti egy-két alkalommal kell frissíteni.





Attól függ hány fok van a konyhádban.
De azt tanácsolom, ne az órát nézd, hanem a kovászt! Én a kovászt kicsit sűrűbbre készítem, úgynevezett séfkovászt készítek. Ezen egy az egyben látszik, hogy míg dundorodik és nő, addig jól érzi magát:
Aztán ha a növekedésben megáll, vízszintes lesz a felszíne, akkor kimerültek a tápanyag tartalékai. És ha elkezd összeesni, azaz a felszíne homorú, akkor elkezdett éhezni:
látszanak a képen a lecsúszás nyomok.
Nálam télen a 21 fokos konyhában kb 10-12 óra, mire elkezd összeesni, tehát elég lenne 2 alkalommal etetni. De nyáron, amikor 24-25 fok is van a konyhában, akkor ha reggel megetetem, és a munka után hazaérek (8 óra) már látom, hogy éhezik.
Én speciel szeretek nagyon aktív kovásszal dolgozni, és a hűtöztetés után is egyszer hagyom az újat szobahőn felnőni, és majd ebből csinálom a sütibe való, és a fenntartó adagot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!