Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Ilyen esetben is érdemes...

Ilyen esetben is érdemes külön vágódeszkát használni?

Figyelt kérdés
Van egy vágódeszkám (ami műanyag), amit húsokhoz szoktam használni. Mindenhol hallom a szabályt, hogy hal, zöldség, hús külön. Ha úgyis hőkezelem az ételt, akkor mi értelme van külön deszkát használni? Illetve ez műanyagra is igaz, vagy csak a fára?
2021. ápr. 18. 10:23
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
96%

Az, hogy mi az előírás egy étteremben és mi az amit otthon csinál az ember, az két külön dolog. Gondolom neked sincs külön zöldség mosód stb.

Nyilván ha nyers húst vágsz egy deszkán, akkor utána elmosás nélkül ne vágj ugyanazon a deszkán zöldségeket a salátához vagy felvágottat a gyerek szendvicsébe. Az éttermi előírásoknak is ez a céljuk, csak ott biztosra kell menni külön színkód szerinti deszkákkal a véletlen keveredéseket elkerülendő.

ui.: ilyen szempontból nem számít a deszka anyaga

2021. ápr. 18. 10:29
 2/14 anonim ***** válasza:
77%
Mi ugyanazt a (fa) deszkát használjuk mindenhez 10+ éve. Élünk, jók vagyunk, nem kell aggódni :)
2021. ápr. 18. 10:34
 3/14 anonim ***** válasza:
87%

Egy étterem konyhájában a lehetetlenségig rommá van szabályozva minden.

Gondolom nincs UV-s késfertőtlenítőd, meg külön tojásmosó helyiséged se...

A másik ami szembeötlő, azt mondod, csak fára, vagy műanyagra is.

A válasz, hogy műanyagra hatványozottabban igaz, mint fára.

2021. ápr. 18. 10:42
 4/14 anonim ***** válasza:
83%

Egy darab fadeszkám van. Azt használom. Ha mondjuk hús előtt valami mást daraboltam, akkor vizes szivaccsal letörlöm, majd szárazra törülöm konyharuhával és a másik oldalát használom a húsra. Ennyi.

Műanyagot sosem használnék.

2021. ápr. 18. 10:59
 5/14 anonim ***** válasza:
77%
Én csak a gyümölcsöknek használok egy külön, műanyag vágódeszkát. Minden mást ugyanazon a vastag fa deszkán vágok. Alaposan el szoktam sikálni, és rendesen megszárítom használat után.
2021. ápr. 18. 12:07
 6/14 anonim ***** válasza:
74%

A fa deszka a jobb, és higiénikusabb a National Geographic-ban is volt erről cikk:

[link]

A fa vagy a műanyag vágódeszka egészségesebb?

“Egy hírben olvastam, hogy a fa vágódeszkák higiénikusabbak, mint műanyag társaik, mivel a kórokozók nem tudnak annyira megtelepedni rajtuk. Valóban így lehet?”

A hírt magam is az elmúlt hetekben olvastam, ám utánajárva kiderült, hogy az eredmények hátterében álló kutatás nem új keletű: Dean Cliver és Nese Ak, a Wisconsin Egyetem mikrobiológusai 1992-ben kezdték vizsgálódásaikat a fa és műanyag vágódeszkák terén, és 1994-ben publikálták eredményeiket.

Kiindulásként egy azóta már elvetett hiedelem szolgált: a laikusok és a hozzáértő szakemberek is úgy vélték, a műanyag vágódeszka higiénikusabb, mint a fa, hiszen a húsokból a felszínére kerülő baktériumok könnyebben eltávolíthatók róla. Cliver és Ak vizsgálatuk során éppen olyan tisztítási módszert készültek kifejleszteni, amivel a fa vágódeszkák is a műanyagok higiéniaszintjére hozhatók.

A vizsgálat során tízféle keményfa-deszkát, négyféle műanyag polimert valamint egy keménygumi deszkát fertőztek meg ismert mennyiségű Escherichia coli, Salmonella typhi, Camoylobacter jejuni, Listeria monocytogenes és Staphylococcus aureus baktériummal – ezek a feldolgozatlan húsok által terjesztett leggyakoribb kórokozók.

Elburjánzás

Meglepve tapasztalták, hogy míg a fa vágódeszkákon három percen belül kipusztult a baktériumok 99,9 százaléka, a műanyagokon nemhogy nem pusztultak el, hanem vígan szaporodásba fogtak. Egy éjszakán keresztül szobahőmérsékleten tárolva a különféle deszkákat, a műanyagok felszínén megnőtt a baktériumok száma, míg a fákon lenullázódott.

Tény és való, hogy a műanyag deszkák felszínéről könnyebben lemoshatók a kórokozók, mint a fáról – ez azonban csak a vadonatúj vágódeszkákra érvényes. A használt, késsel összekaristolt műanyag lapokról gyakorlatilag lehetetlen teljesen eltávolítani a megtelepedett baktériumokat."

2021. ápr. 18. 12:30
 7/14 anonim ***** válasza:
75%

Jó az ha van többféle, de nem kell túlspilázni. Vegyél különböző színű műanyag lapokat de legyen egy nagy fa lapod is.

Ha csak trancsírozni kell, ahhoz jók lesznek a műanyagok, könnyű elmosni, lecserélni, a fa azért jó, mert arra bármilyen forrót rá tudsz rakni.

2021. ápr. 18. 13:54
 8/14 anonim ***** válasza:
61%

Ez csak közétkeztetésben szabály, otthon teljesen más, mert minden használat után elmosod normálisan.

Ezalól egyedül az képez kivételt, ha cöliákiás vendéged lenne, mert neki a már használt deszkán semmit nem vághatsz, mert a rostokban bármennyire mosod, maradHAT szennyeződés (liszt).

2021. ápr. 18. 15:55
 9/14 anonim ***** válasza:
77%
Fa deszkákra használok, van húsos, külön a zöldségeknek és kenyeres is. Így szoktam meg még otthon.
2021. ápr. 18. 19:49
 10/14 anonim ***** válasza:
16%
A fa deszka nem higiénikus. Nem hiába van az összes élelmiszeripari üzemben szigorúan TILTVA a fa eszközök használata.
2021. ápr. 18. 21:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!