Mi a konfitálás előnye?
ha jól tudom, a konfitálás azt jelenti, hogy a húst 4-5 órán át sütik. Mi ennek a célja, azon kívül, hogy az ízek összeérnek. A római tálban 1,5-2,5 óra alatt is összeérnek. Tudom, hogy a római tálban az étel párolódik, nem sül, tehát más stílus.
Számomra a 4-5 óra elviselhetetlenül hosszú idő, még home-office-ban is.
Azért nem pontosan.
A zsírral teljesen ellepett húst 70-80 fokon tartjuk, így nem fog kiszáradni, és az állaga is sokkal jobb lesz.
Hasonló a sous-vide-hoz, csak ott éppen vákuum alatt készítjük megfelelő hőmérsékleten, így soha nem lesz túlkészült a hús.
Azt vettem észre, hogy ha pl. csirkemellet sous-vide módszerrel készítem, sokkal szaftosabb, omlósabb lesz, valamint másnap nem lesz az a "másnapos csirke" íze.
Abszolút nem az a célja, hogy az ízek összeérjenek.
Ez egy teljesen más elkészítési mód, nem lehet összehasonlítani a római tálassal. Olyan a különbség, mintha a főzöttet hasonlítanád össze a sütöttel, teljesen más állaga és íze van.
Az viszont egy teljesen jogos kérdés, hogy megéri-e. Kis mennyiségben valószínűleg nem. De ha nagy a család, elfogy sok hús, vagy akár egy étteremben egyszer meg kell kóstolni. Én nagyon szeretem, de egyszemélyes háztartásban élve soha nem csinálok.
A célja az, hogy szaftos és omlós legyen. A konfitált hús nem szárad ki.
Reggel berakod a sütőbe, és amíg dolgozol elkészül ebédre. (Vagy vacsorára.)
Ja, de a lényeg kimaradt. A konfitálás során kb 80 fokon sül a husi, a tetejéig ellepve zsírral, ettől lesz szuperszaftos.
#6 vagyok
"hamar munka ritkan jo" ... "jo munkahoz ido kell"
Alapvetoen raerosen kellene fozicskelni, ugy lesz az igazi ... csak a felgyorsult eletben erre mar nincs ido, ezert az ember ebbe az iranyba vitte el a gasztronomiat. Mindent felgyorsitottunk ... kuktaban fozunk, mikorban melegitunk, kontakt grill koze preseljuk a kajat ... vagy egyszeruen ramondjuk, hogy roze es akkor siman maradhat felig nyers.
Egy jo barbecue legalabb 24 orat fustolodik, egy jo kemences kaja egesz delelott a kemenceben rotyog ... malacsutes sem megy par ora alatt.
Lenyeg a lenyeg ... minden kaja elkeszul, ha a maghomerseklete eleri a kivant erteket. Ha nagy homersekleten tesszuk mind ezt, a kaja hamarabb atmelegszik, de a kivulrol roncsolodik az etel allaga ... lassu technikaknal lenyegesen kesobb melegszik at az etel, de mivel nem kap kivulrol nagy hohatast, a szerkezete/allaga/texturaja nem roncsolodik lenyegesen.
Mindenki szokott szalonnat sutni tarsasagban, tehat mindenki tudja:
-van aki beletartja a szalonnajat a tuzbe es szarra egeti, viszont 2 perc mulva mar eszi
-van aki megvarja amig lesz jo parazs es annak a melegenel olvasztgatja a szalonnajat
Szuvidalni, konfitalni, fustolni es erlelni csak szep lassan erdemes ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!