Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Sütés közben mitől deformálódn...

Sütés közben mitől deformálódnak el a fém tepsik?

Figyelt kérdés
Van több fekete színű fém tepsim, pizzát meg pogácsákat szoktunk benne sütni. Mostanában amikor berakom az ételt az előmelegített sütőbe pár percen belül hallok egy fémes pattanást és látom hogy a tepsi egyik fele eldeformálódik, kézzel kiegyengetem utána megint ferde egy kicsit. Ez mi a fenétől van? Valamit rosszul csinálok vagy gagyik ezek a tepsik?
2020. dec. 1. 18:50
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
54%

Fizika!

A hő hatására kitágulnak az anyagok! A fémek is.

2020. dec. 1. 18:52
 2/13 A kérdező kommentje:
Ami érdekes hogy korábban egyiknél se volt ilyen probléma.
2020. dec. 1. 18:52
 3/13 anonim ***** válasza:
80%

A tepsi "fajtájától" függően deformálódhat.

Főleg a hajtogatással készült lemez tepsikre jellemző.

2020. dec. 1. 18:54
 4/13 anonim ***** válasza:
56%
Le van írva az összes sütő használati utasításában is, hogy a sütőhöz járó cseppfogó tálca is ugyanígy deformálódhat! De hűléskor visszanyeri az eredeti alakját.
2020. dec. 1. 18:57
 5/13 anonim ***** válasza:
76%

Legalább 30 évesek a tepsijeim, ha nem több.

Egyik sem deformálódik.

Gyanítom, hogy a mostani lemeztepsik gagyik.

2020. dec. 1. 19:17
 6/13 anonim ***** válasza:
56%
Lényegi befolyása nincs a süteményre - ez a fontos! :-D
2020. dec. 1. 19:26
 7/13 anonim ***** válasza:
47%

Mostanában valahogy több a gagyi tepsi (régebben volt erre előzetes minőségi bevizsgálás, pl. a Kerminél.)

Önmagában az, hogy deformálódik, még nem lenne baj, de vajon milyen ötvözetből vannak az ilyenek? -> sokkal nagyobb baj, ha vmi vacak anyagú holmiban sütsz, amiből még "eszel" is.

Én csak rági klasszikus tepsiket tartok, ill. öntött vasat, porózus kerámia "kacsasütőt" és jénait.

2020. dec. 1. 19:41
 8/13 anonim ***** válasza:
51%
Én mindegyikhez sütőpapírt használok (nem kell mosogatni utána..), úgyhogy akármilyen anyagból lehet. :)
2020. dec. 1. 19:48
 9/13 anonim ***** válasza:
0%
aha, és a magas hőmérsékletre történő mérgezőanyag-kioldásra gondoltál?
2020. dec. 1. 19:50
 10/13 anonim ***** válasza:
71%

Kispórolják belőle az anyagot. A tűzhelyből is. Múltkor nézegettem egyet, azt hittem sérült, leesett, vagy ilyesmi, olyan volt a teteje.

0.2-es lemez. Az oldala, teteje is törésekkel van merevítve, hogy össze ne csukoljon, mint a harmónika. Meg betontömböt tesznek a hátuljába, ne dőljön fel, ha kinyitod a sütőajtót... :)

A tepsikkel is ez van.

Alapból lehet benne feszültség, mert nem egy kovácsolt valami, szóval valamelyik hajlamosabb rá, valamelyik kevésbé, ez a szerencsétől is függ.

Egyébként már tepsit is láttam, ami töréssel volt merevítve.

Tehát egy nagyon enyhe x volt az anyagba préselve.

Ez amúgy akkor gáz, ha valami folyékony van benne, pl piskóta tészta, mert eldeformálódhat, vagy egy sült alól kifolyik a zsiradék.

Ami ezt ellensúlyozza, hogy ezek az anyagok viszont a nedvességtartalmuknál fogva visszahűtik a tepsit, így kevésbé deformálódik.

Egyébként nem hiszem, hogy megéri kézzel hajtogatni.

Én nagy konyhán dolgozom, láttam pár ilyet, szerintem hosszútávon még rosszabb. Az állandó hajlítgatástól lassan de biztosan nyúlik az anyag, ami még tovább gyengíti, tehát egyre hajlamosabb lesz eldeformálódni.

2020. dec. 1. 19:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!