Mennyi tejszínt tegyek bele?
Sziasztok! Van egy sóskaramellás csokitorta receptem, de nem tudom, hogy a karamell réteghez mennyi tejszínt tegyek itt a recept:
ALAPHOZ
10 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
10 dkg étcsoki
2 db tojás
2 teáskanál kakaó
KARAMELLES RÉTEGHEZ
15 dkg cukor
5 dkg vaj
3 ml víz
3 csipet só
tejszín
TETEJÉRE
10 dkg étcsoki
1 dl habtejszín
1 teáskanál vaj
Elkészítés
Az étcsokit vágd darabokra, és gőzfürdő felett olvaszd fel, majd várd meg, míg langyos lesz. A porcukrot keverd ki jól a puha, szoba-hőmérsékletű vajjal. Egyesével rakd hozzá a tojásokat, és add hozzá a langyos csokit. A lisztet vegyítsd a kakaóval, és forgasd a masszához. Dolgozd simára a tésztát, és egyengesd egy zsiradékkal kikent, liszttel megszórt tortaformába. Előmelegített sütőben, 160 fokon süsd 35-40 percig. Ekkor végezz tűpróbát: ha a tésztába szúrt tűre vagy késre nem ragad massza, kiveheted a sütőből. Utána várd meg, míg kihűl.
A sós karamellhez tegyél egy kis fazékba vizet, add hozzá a cukrot, és kis lángon olvaszd össze. Közben ne kevergesd, csak rázogasd. Amikor már szép karamellszínű, húzd le a tűzről, keverd hozzá a vajat, a tejszínt és a sót. Tedd vissza a lángra, és addig forrald kis lángon, amíg a karamell teljesen homogénné válik. Amikor kihűlt, vágd félbe a tortalapot, és kend rá a karamellt.
A mázhoz a csokit tördeld egy tűzálló tálba, tedd hozzá a tejszínt és a vajat. Gőzfürdő felett, állandóan kevergetve olvaszd össze, majd hűtsd ki. Utána csorgasd a torta tetejére, és gyors mozdulatokkal kend el egyenletesen. Tedd a hűtőbe legalább négy órára, hogy a csoki megdermedjen, az ízek pedig összeérjenek. A tortát tálalás előtt díszítheted mandulával, tejszínnel, majd szeleteld fel.
Elöre is köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!