A fagyasztva szárítás miért jobb mintha ugyan azzal a módszerrel, de nem fagyasztva szárítanánk valamit?
És miért örzi meg a termék a szavatosságát 20 évig, normál pl: nedvszívós vagy meleg levegős szárításnál meg csak 2 évig?
Ha nincs víz, akkor nem élhet meg rajta semmi.
Mindegy, hogy hogy tüntettük el a vizet, nem?
Megőrzi az aromákat, szinte 0 lesz a nedvességtartalom (ezért fog elállni), illetve a sejtszerkezet sem roncsolódik.
De ez a fagyasztva szárítás nem -10 fokon történik, hanem -50 körül szinte vákuumban, így a fagyott víz egyből elszublimál.
Tudom, hogy hogy csinálják.
De azt még mindig nem értem, hogy miért kell lefagyasztani és miért áll el így az étel 10x tovább mintha normálisan szárítanám ki?
Elolvastam. Olvasd el te!
Miért kell fagyasztva csinálni és miért tartósabb így az étel mintha máshogy lenne 0%-ra lecsökkentve a víztartalma?
Kicsit bonyolultabb a történet.
Sima levegős szárítással nem tudsz lemenni bizonyos nedvességtartalom alá.
Egy anyagban több fajta nedvesség található meg ("pongyola módon").
1. Felületen lévő: ezt a legkönnyebb eltávolítani.
2. Fizikailag kötött nedvesség (ezt már nehezebb)
3. Kémiailag kötött (nagyon nehéz eltávolítani)
Sima szárítással maximum a fizikailag kötött víz egy részét tudod eltávolítani. Nemhiába pl. az aszalt sárgabarack/szilva rágós ugyan, de van benne nedvesség (10-15%).
Fagyasztva szárítás során viszont a kémiailag kötött víz is kiszedhető az adott anyagból, így szinte 0-ra lehet vinni a nedvességtartalmat. Ne felejtsük el azt se, hogy sima szárítás során nem csak víz, hanem az értékes aroma/íz anyagok is eltávoznak, illetve a tápanyagok egy része is károsul.
Amúgy a tartósságról annyit, hogy normál esetben szinte nincs különbség a fagyasztva szárított és a simán szárított termékek lejárata között, egyszerűen más a két termék.
Sőt, a liofilizált cuccoknak speckó tárolási körülmények kellenek, ugyanis a levegőben lévő vizet magukba szívják, így ugyanúgy megromlanak és az élvezeti értékük is elvész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!