Hogyan készül a jó oldalas?
Tudom, millió recept van a neten, búvárkodom is rendesen, de annyi ellentmondás van...
Szóval a lényeg, kaptunk ajándékba korábban valami különlegesebb bbq szószt, most meg rokontól disznóvágásról egy nagy darab oldalast. Sose sütöttem még oldalast. (Bbq szószt se használtam még, csak étteremből ismerem.)
Viszont ez a kettő jól hangzik együtt. :)
Ha leírom, mire gondoltam, megerősítetek, vagy adtok jobb ötletet?
Szóval az már megvan, hogy darabolni érdemes meg lehártyázni, hogy omlós legyen.
Arra gondoltam, hogy befűszerezem a husit (mindig van itthon tucatnyi fűszerkeverék, majd megálmodom, melyik illene hozzá, valami grilles), bekenőcsölöm a bbq szósszal, és hagyom benne állni egy napig. Vagy nem simán az üveges szósszal, láttam olyan recepteket, ahol mézzel, ketchuppel, fokhagymával keverték. Szóval pácolom egy napig.
Utána vagyok bajban, mert a sütőnk nem grillez, és nincsenek speckó rácsos tepsijeim se. Szóval gondolom tepsibe valami zsiradék, bele a pácos husik (meg kell locsolni még egyszer?), pici víz, aztán fólia alatt sütöm, míg majdnem jó, aztán rápirítok magasabb hőfokon.
Ez így oké lehet? Láttam olyan recepteket, ahol sütés után pácolják, meg előfőzik, de az nekem olyan fura.
Nem valami konyhaművészeti bravúr, de én mindig sütőzacskóban csinálom. Nagyon fincsi lesz, el se lehet rontani.
Én ugyanúgy csinálom mint az 1-es. Ha éppen nincs sütőzacskó, akkor lefóliázott tepsiben, zsíron, amihez az indításkor adok 1 dl. vizet és elvan magában. A végén fólia nélkül pirítom.
Oldalast a világon a legkönnyebb dolog sütni, nem kell hártyázgatni, mert nincs is rajta hártya.
Több helyen írták ezt a hártya cuccot. Valahol ki is volt fejtve, hogy nem tud vele átsülni meg így lesz omlósabb. Azt a cikket most nem találom, de itt is írják:
Akkor a fóliázott tepsit jól gondoltam, köszi! Megnézem a sütőzacskót, az alapból nem szokott otthon lenni. :)
Zacskóban is pácolhatom, ahogy írtam? Vagy az már túl trutyis?
50 éve főzök, életemben nem hártyáztam oldalast - őszintén szólva nem is tudom miről beszélsz te, vagy a cikk - mégis omlós, puha, szépre sült oldalasokat sütök.
Só, bors, hagyma, fokhagyma, zsír, kevés víz, alufólia, amikor már omlós leveszed és pirítod. Ennyi a történet.
Ha mindenképpen fel akarod használni a BBQ szószt, akkor előtte abba pácold meg és úgy tedd a tepsibe. A sózás attól függ, hogy a szószod sós volt e, de a többi mehet úgy, ahogy írtam.
4-es vagyok
Elolvastam a linkedet és eszedbe ne jusson 2 dl vizet ráönteni, mert nem főtt húst akarsz enni, hanem sültet! 1 dl. víz bőven elég, az oldalas is fog kidobni vizet, ennyi bőven elég, hogy megpuhuljon.
Ha van rozmaringágad tehetsz mellé, ha nincs ezért nem kell a boltba menned, az eredmény ugyanaz lesz, különösen ha BBQ-val készíted ki sem érződne.
Köszönöm szépen! Na, pont ezért kérdeztem, hogy ezeket az online okosságokat kiszűrjem. :)
A linket csak a hártyázós rész miatt küldtem, receptben láttam ennél jobbat, az első által küldött is szimpi.
Köszönöm a tanácsokat, meglátjuk, mi sül ki belőle :)
#6
Majd írd meg, hogy hogy sikerült!:)
Hártya? Ezt én sem értem.
Imádjuk az oldalast. Nem szoktam pácolni, mint ahogyan a sokáig sülő dolgokat sem. Ráadásul a fele csont és zsír.
Az én évtizedes oldalas receptem:
- fűszerek: só, bors, soook fokhagyma (egy kilóhoz fél fejnyi), 2 db 10 centis rozmaring ágacska (ennek hiányában egy teáskanál őrölt rozmaring)
- kevés zsír a tepsibe
- fél liter passzirozott paradicsom
- alufólia alatt 160 fokon 1,5 óra
- 1,5 óra után fóliát levéve 180 fokon pirosra sütöm. Kb. Fél óra.
- a zsírját leszűröm, elteszem későbbre, isteni héjában sült krumplira kenni 😋
Pedig tényleg több helyen találkozni vele, angolul is rákerestem időközben (a bbq szósz üvegén van link, hogy receptötletek az oldalukon), ott is így kezdi:
"Ask your butcher to prep and remove the membrane on the rack of ribs."
Magyarul itt is rizsáznak róla egész sokat:
De már elengedtem a dolgot, nem vadászom a hártyát, nekem az jött le, hogy ez valami gourmet dolog, nekem elég, ha sikerül simán finomra megsütnöm a husit. :D
Úgyhogy mindjárt nekiállok pácolni, aztán meglátjuk, mi lesz belőle. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!