Mi a titka a McDonalds-os sült krumplinak?
Ausztriában úgy szól a tévéreklámja, hogy csak osztrák krumplit használnak hozzá.
Lehet, hogy spec. krumpli, amit boltokban nem lehet kapni, csak nekik termesztik, de szerintem préselt, és adnak hozzá adalékanyagot.
Amúgy egy hasábburgonyakészítési "titok": a hasábokra vágott nyers krumplit (bár én csak kis kockákra szoktam) vízben az első forralásig főzni, a tetejére kicsapódott keményítőt szűrőkanállal leszedni, majd kivenni a vízből és lecsepedtetni, és ezután kisütni forró olajban. Így sokkal könnyedebb, finomabb, mindenképp próbáljátok ki! :)
Sütés előtt hőkezelt és mélyhűtőt, - utóbbit úgyhogy azt jobban, mint bármelyik hűtő láda vagy szekrény tudná, így az összes vitamin mellet, a rostjait, javát is elveszti. Attól olyan pempős a belseje!!!! - így már igen egészségtelen ételnek számít. - ez zöldségféléből készült étel esetén nem kis kunszt.
Nem olyan rossz, mint a bolti mirelit burgonyák. Persze sokkal gyengébb, mint a nyers krumpliból otthon készült hasábburgonya bő olajban, kis részletekben sütve. - ami persze munkaigényes.
Mellesleg saját nemesítésű és általában helyben termelt burgonyát használnak. - bár ami íz szempontjából túl misztifikált szerintem.
A hidrogénezet olaj az a margarin. Kevés különlegesen (nem) drága olaj dermedt szoba hőmérsékleten, - mondjuk, mint a méreg drága kakaózsír - de már az is zsírnak hívják emiatt. Napraforgó és repce olaj származékban sütik, ahhoz adnak adalék anyagokat. - ezt onnan tudom, hogy a használt McDoneld's-es nővényi zsiradékot egy barátom vezetése alatt hasznosították sokáig újra - és ott az adalék anyag is szempont a technológia pontos alkalmazásánál.
Ha nem csinál valami nagy hibát az alkalmazott, akkor majdnem teljes egészében állandó hőmérsékleten, sütik - igen bő növényi zsiradékban.
Húskivonattal ízesítik. Itt van a sültkrumpli hozzávalóinak felsorolása a McD hivatalos weboldaláról:
French Fries:
Potatoes, vegetable oil (canola oil, hydrogenated soybean oil, natural beef flavor [wheat and milk derivatives]*), citric acid (preservative), dextrose, sodium acid pyrophosphate (maintain color), salt. Prepared in vegetable oil ((may contain one of the following: Canola oil, corn oil, soybean oil, hydrogenated soybean oil with TBHQ and citric acid added to preserve freshness), dimethylpolysiloxane added as an antifoaming agent). *
CONTAINS: WHEAT AND MILK (Natural beef flavor contains hydrolyzed wheat and hydrolyzed milk as starting ingredients).
Szóval a különféle zsíradékokon kívül van benne citromsav, szőlőcukor és "természetes marhahús aroma", ami lisztet és tejet tartalmaz na és mit még??? Az titok.
Jópár éve USA-ban volt is botrány a marhahús-aroma miatt, tul. képp. ezért is került nyilvánosságra:
(Ja, a magyar McD oldalon nem találtam az összetevők listáját. No comment.)
Dimetil-polisziloxán (amit pld a szilikonspray-be tesznek), marhahús, tej, ecetsav...
French Fries:
Potatoes, vegetable oil (canola oil, hydrogenated soybean oil, natural beef flavor [wheat and milk derivatives]*, citric acid [preservative]), dextrose, sodium acid
pyrophosphate (maintain color), salt. Prepared in vegetable oil (Canola oil, corn oil, soybean oil, hydrogenated soybean oil with TBHQ and citric acid added to
preserve freshness). Dimethylpolysiloxane added as an antifoaming agent.
CONTAINS: WHEAT AND MILK.
*(Natural beef flavor contains hydrolyzed wheat and hydrolyzed milk as starting ingredients).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!