Zsemle / kifli tartósítására megoldás lehet a hűtés?
Most bontottam ki egy csomag szerdai zsemlét, és érezhetően (szagból) enyhén kezdett penészedni.
Erre megoldás lehet a hűtés 5-7fok között?
A fagyasztásról tudok, de itt az azonnali fogyaszthatóság lenne a lényeg.
1. Már kidobtam. (azthittem nyilvánvaló)
2. Ha vétel után, azonnal beteszem a hűtőbe akkor azzal 1-2 nappal meghosszabbítható-e a fogyaszthatósági idő?
A múltkor volt egy riport az egyik német adón.
EGyértelműen a jobb pékségekben adott fehér papírzacskó vált be, amin hártyavékony bevonat van, és mikro-lyukak.
A hűtőben (a nedves körülmények miatt) extragyorsan szaporodnak a penészgombák, ezt első lépésben elvetették!
Túl nagyok az igényeid, amik nem veszik figyelembe a péksütemény fizikai-kémiai paramétereit. A péksütemény frissen jó. Arra készült. Ha órákig légmentesen zárt zacskóban tartod, megvonul és a héja nem ropogós. A szellős zacskóban viszont kiszárad. Egyes nagy-forgalmú helyeken 2 óránként sütik, hogy mindig frisset vehess. És ami már 4 órája kint van a pultban, azt beszedik és tovább nem árusítják friss péksüteményként.
Az azonnali fogyaszthatóságra gondolok, mint túlzott igényre. Valaki általában nem egyik percről a másikra lesz farkaséhez. Ha nem jó a kenyér, vagy más napokig elálló pékáru, akkor ha péksüteményt szeretnél, bizony nem marad más, mint készresütötten lefagyasztani, és fogyasztás előtt hőlégkeveréses forró sütőben 10-15 perc alatt finomra varázsolni. Egyes pékségek, vagy nagyáruházak, vagy a Family Frost kínálatában is van ilyen fagyasztott péksütemény kollekció.
Nyilván a jótanácsok közül az első helyen kellene szerepeljen, hogy naponta csak annyit vásárolj, amennyi a másnapi vásárlásig elfogy. Ekkor nem kell tartósítani.
A hűtést normál hűtőtérben amiatt nem ajánlom, mert a péksütemény héja és belseje frissen nem azonos nedvességtartalmú. Nyilván a sütés következtében a külső rész szárazabb, esetleg ropogós is. Na a hűtőben ez a páratartalom kiegyenlítődik és külső rész "átnedvesedik". És a könnyen harapható friss kifliből egy nehezen marcangolható nyúlós valami lesz.
Ha a gasztronómiai élmény esetleg teljesen mellékes, csak a napokig való eltarthatóság a lényeg, akkor esetleg a hűtő legmelegebb részén a felső polcon való tárolás jöhetne esetleg szóba.
A szellős papírzacskóban szobahőn tartott, félig megszáradt péksütemény pedig egy 30 másodperces maximális fokozaton való mikrózással lehet fogyaszthatóvá, puhává tenni. De még melegen el kell fogyasztani, mert ha a mikrózás után újra kihűl, már nagyon megkeményedik. Akkor már leginkább csak zsemlemorzsának való :-)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!