Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Zsemle / kifli tartósítására...

Zsemle / kifli tartósítására megoldás lehet a hűtés?

Figyelt kérdés

Most bontottam ki egy csomag szerdai zsemlét, és érezhetően (szagból) enyhén kezdett penészedni.

Erre megoldás lehet a hűtés 5-7fok között?

A fagyasztásról tudok, de itt az azonnali fogyaszthatóság lenne a lényeg.


2020. jún. 12. 20:32
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Ha már penészedik, akkor az egészet dobd ki a kukába!
2020. jún. 12. 21:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:

1. Már kidobtam. (azthittem nyilvánvaló)

2. Ha vétel után, azonnal beteszem a hűtőbe akkor azzal 1-2 nappal meghosszabbítható-e a fogyaszthatósági idő?

2020. jún. 12. 23:56
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

A múltkor volt egy riport az egyik német adón.

EGyértelműen a jobb pékségekben adott fehér papírzacskó vált be, amin hártyavékony bevonat van, és mikro-lyukak.


A hűtőben (a nedves körülmények miatt) extragyorsan szaporodnak a penészgombák, ezt első lépésben elvetették!

2020. jún. 13. 09:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Túl nagyok az igényeid, amik nem veszik figyelembe a péksütemény fizikai-kémiai paramétereit. A péksütemény frissen jó. Arra készült. Ha órákig légmentesen zárt zacskóban tartod, megvonul és a héja nem ropogós. A szellős zacskóban viszont kiszárad. Egyes nagy-forgalmú helyeken 2 óránként sütik, hogy mindig frisset vehess. És ami már 4 órája kint van a pultban, azt beszedik és tovább nem árusítják friss péksüteményként.

Az azonnali fogyaszthatóságra gondolok, mint túlzott igényre. Valaki általában nem egyik percről a másikra lesz farkaséhez. Ha nem jó a kenyér, vagy más napokig elálló pékáru, akkor ha péksüteményt szeretnél, bizony nem marad más, mint készresütötten lefagyasztani, és fogyasztás előtt hőlégkeveréses forró sütőben 10-15 perc alatt finomra varázsolni. Egyes pékségek, vagy nagyáruházak, vagy a Family Frost kínálatában is van ilyen fagyasztott péksütemény kollekció.

Nyilván a jótanácsok közül az első helyen kellene szerepeljen, hogy naponta csak annyit vásárolj, amennyi a másnapi vásárlásig elfogy. Ekkor nem kell tartósítani.

A hűtést normál hűtőtérben amiatt nem ajánlom, mert a péksütemény héja és belseje frissen nem azonos nedvességtartalmú. Nyilván a sütés következtében a külső rész szárazabb, esetleg ropogós is. Na a hűtőben ez a páratartalom kiegyenlítődik és külső rész "átnedvesedik". És a könnyen harapható friss kifliből egy nehezen marcangolható nyúlós valami lesz.

Ha a gasztronómiai élmény esetleg teljesen mellékes, csak a napokig való eltarthatóság a lényeg, akkor esetleg a hűtő legmelegebb részén a felső polcon való tárolás jöhetne esetleg szóba.

A szellős papírzacskóban szobahőn tartott, félig megszáradt péksütemény pedig egy 30 másodperces maximális fokozaton való mikrózással lehet fogyaszthatóvá, puhává tenni. De még melegen el kell fogyasztani, mert ha a mikrózás után újra kihűl, már nagyon megkeményedik. Akkor már leginkább csak zsemlemorzsának való :-)

2020. jún. 13. 19:32
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!