Mit tud az amerikai slow cooker? Miben mas mint a magyar kuktafazek?
A kukta lényege, hogy gyorsítson a főzési folyamaton, a slow cooker viszont hosszú időn át (4-8 óra) készíteni az ételt, egyenletes, alacsony hőfokon (90-120 fok).
Sokkal puhább, omlósabb, ízletesebb lesz a hús benne.
Pont az ellenkezője.
Sou vide -álásra keress rá, azzal inkább összehasonlítható.
Minél nagyobb a nyomás, annál nehezebben fő fel a víz. Tehát a himalája tetején tovább fő a tojás, mert alacsonyabb a légköri nyomás, és ott már mondjuk 90 fokon fő a víz. (Csak egy számot mondtam, nem tudom hány fokon fő)
Ezt használja ki a kukta, nagy benne a nyomás, így a sima főzés, párolás, magasabb hőmérsékletű, 120-140 fok, ami s gyorsítja a felpuhulási folyamatot.
Viszont nem minden alapanyag szereti ezt!
Pl nem véletlenül mondják, hogy a húslevest is csak gyöngyözően kell főzni, és nem (csak) azért, hogy ne legyen zavaros.
Pláne egy masszívabb marhahúsnál jól meg lehet figyelni a gyorsabb és a lassabb főzés eredményét.
Hiába puha mindkettő, mégis más az állaga, másképp puha, lassan főzve teljesen omlós.
Vagy húsvéti sonka. Ugyanez. Ha az egész étel lassan veszi át a hőt, tehát a maghőmérsékletének a felmelegedése jól követi a külső réteg felmelegedését, másabb lesz, puhább, omlósabb lesz.
Sok alapanyagnál az is megfigyelhető, hogy kevésbé sérül, roncsolódik, kevesebb a főzési veszteség is.
A kuktával ellentétben ez a folyamat viszont sokkal lassabb. 70-90 fokon történik az "abálás" és akár 12 órán keresztül is tart.
Egyébként nincs új a nap alatt, nálunk 100 éve is ismerték abálásnak hívták (nem ugyanaz, de az alapelv hasonló)
ma a sous-vide-álás a legmodernebb változata.
Kedves kérdező!
A gáztűzhelyre rakott sima lábashoz képest a kukta gyorsabban főz, a slow cooker meg lassabban.
Én most szemezgetek egy slow cookerrel. Árammal működik, be lehet programozni hogy meddig menjen és magára lehet hagyni. Egyetemi koliban fogok lakni, ott jó hasznát veszi az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!