Hol találok fondu (fondü) recepteket?
Svájci fondue - ezt az egyet kipróbáltam, jó (és majd bemásolok még egyet)
300 g Gruyére sajt
200 g ementáli sajt
3 csapott teáskanál étkezési keményítő
1-2 gerezd fokhagyma
1 rozmaringág
150 ml rozé
2 ek cseresznyepálinka
A sajtot lereszeljük, fokhagymát megtisztítjuk, rozmaringot leöblítjük, leitatjuk, leveleit a szárról letépkedjük, finomra felaprítjuk. Egy edényben összekeverjük a sajtot, rozmaringot és a keményítőt, hozzáadjuk a bort és kevergetve felforraljuk, míg egyenletes masszát kapunk. A cseresznyepálinkát a végén adjuk hozzá.
Bazsalikomos fondue
200 g mozzarella sajt
40 dkg tejszínes ömlesztett sajt
1.5 dl fehérbor
3 gerezd fokhagyma
1 dkg pesto
A mozzarellát kockákra vágjuk Bort a kockákra vágott fokhagymával felforraljuk, beletesszük a sajtot és addig keverjük, míg felforr és a sajt felolvad. Ekkor adjuk hozzá a sajtkrémet, majd mikor átmelegedett, a pestót, 10 percig főzzük. A masszát fondue edénybe töltjük, asztali melegítőn, forrón tálaljuk.
Mozzarella fondue
250 g mozzarella sajt
1 csomó bazsalikom
fél dl tej
30 dkg tejszínes ömlesztett sajt
1 dl fehérbor
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
2 gerezd fokhagyma
A mozzarellát kockákra vágjuk. A bazsalikomot finomra vagdaljuk. A tejet, a mozzarellát és az ömlesztett sajtot edénybe tesszük, kevergetés közben felolvasztjuk, forraljuk. A keményítőt a borban elkeverjük és a masszába forgatjuk. Fokhagymát beleaprítjuk, a bazsalikomot és a sajtmasszába forgatjuk. Az elkészült fondue-t fonduetálba öntjük és asztali melegítőn, forrón tálaljuk.
Fondue finom fűszerekkel
5 dkg vaj
25 dkg köményes reszelt Pannónia sajt
8 dkg vöröshagyma
2 dl fehérbor
25 dkg gomba
őrölt bors, só
1 csokor zöldpetrezselyem
2 dkg liszt
2 dl tejszín
Egy serpenyőben vajat olvasztunk és beletesszük a finomra vágott vöröshagymát. Üvegesre pirítjuk, ezután hozzáadjuk a megtisztított, megmosott és vékonyra szeletelt gombát. Erős tűzön megpirítjuk. Sóval, őrölt bors-sal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Amikor a gomba megpirult, a liszttel meghintjük, elkever-jük, rövid ideig tovább sütjük, majd hozzáöntjük a tejszínt. Simára, sűrű mártássá keverjük. Amikor felforrt, beletesszük a köményes reszelt sajtot és beleöntjük a bort. Mérsékelt tűzön addig főzzük, amíg a sajt megolvad. Áttörjük, beleöntjük a fondü edénybe, és folyamatosan melegítve tálaljuk. A mártogatáshoz kis kockákra vágott friss francia kenyeret kínálunk.
Sajtfondue
30 dkg hagyományos trapista sajt
30 dkg ementáli (nagy lyukú)
10 dkg füstölt sajt
2 dl fehér bor
sok színes feldarabolt zöldség és bagette
A sajtokat feldaraboljuk, a borral gázon lassan felmelegítjük, folyamatosan keverve. Ezután a mécsesre tesszük és villára szúrva mártogatjuk a zöldségeket és a bagette-et.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!