Hol, vagy miben tartjátok a fűszereket?
Nálam elég nagy káosz van most.
-Nagy kiszerelésű fűszereket nagy befőttes üvegekbe tettem (felcímkézve), ezeket a polcon tárolom a többi nagy befőttes üveg mellett
-sok fűszer van kis befőttes üvegekben (felcímkézve), ezek a zöldséges szekrényen vannak, mert csak ott van hely jelenleg
-és még több fűszer a saját papírzacskójában van, amiket egy hosszúkás tárolóba tettem a konyhapultra, elég kupis látvány
Na most, én kiigazodom kb, de párom nem annyira... Valami ötlet? Nektek hogy van?
Elöször is a füszereket feltétlen zárt tartóban kellene tárolni (csavaros üveg vagy hasznló), a megkezdett zacskóból elszáll az illata meg íze.
Másrészt sötétben kellene tartani, mert igen soknál az aromaanyagok fény hatására lebomlanak.
A nagy beföttes üvegek rendben van, csak ne érje öket fény, a többihez meg jól beváltak a csavaros tetejü bébiételes üvegek. Ezeket teheted egy szekrénybe, fiókba, lényeg, hogy ne a napon/fényen és ne a tüzhely közelében, melegen legyenek.
A megkezdett zacskókat légmentes csattal visszazárom, és egy hosszúkás műanyag ételes doboz lett kinevezve fűszeresnek, abban van minden egyben. Ha bármit keresünk, csak azt a dobozt kell áttúrni, nem az egész konyhàt. De nincs elöl hagyva, bent van a konyhaszekrényben a többi szárazáru mellett (kamránk nincs).
Régebben próbálkoztam a kis csatosüvegekbe kiöntöm módszerrel, de ezekben a kis zacskókban olyan kevés van, hogy meg se éri szerintem, plusz lehetett akármilyen cuppanós szilikonos légzárós csoda (de tényleg, ha 7-8 féle szett fűszertartó nincs itthon akkor egy se), akkor is benedvesedett, összetapadt. Úgyhogy én a són-borson kívül mást nem teszek ki üvegbe.
Fűszertartóban.
Nem agysebészet.
Már leírták előttem. Én is hasonlóképp: van egy hosszúkás műanyag doboz, sokkal könnyebb átlátni, ha magában a csomagolásában tartod, megbontás után kis csipesszel lezárni. De elég hozzájuk írószerboltban kapható gemkapocs is. Akár vehetsz színeset is.
De egyvalamit javasolnék: ha nem nagy a család, soha ne vegyél nagy kiszerelésű fűszert, mert akármennyire zárod, főleg dunsztosüvegben, és ritkábban használod, összecsomósodik. Ahányszor kinyitod, mindig éri levegő, gőz, pára, és mindig veszít az aromájából. Inkább vedd a kisebb, normál kiszerelésűt. Ez a sorbarendezés szerintem a legjobb. Borsot, pirospaprikát, sót, amit sűrűn használ az ember, nekem a mikró tetején van, közel a tűzhelyhez, amit főzés közben csak lekapok. Pont olyan tartóban, amit előttem leírt valaki: fém tetejű kis kerek fűszertartók.
Nekem ilyen Ikeás fűszertartókból vagy 30 darab, és van 10 nagyobb kiszerelésű. Rengeteg fűszert használok, mert nagyon nemzetközien főzök, egy külön polcunk van csak a fűszereimnek.
Van a konyhában 12-es, oda gyakoriak, de só meg paprika nem abban van.
Aztán a többi a spájzban a saját zacskójában, visszahajtva, leszorítva... azok pedig egy tárolóban, pepcoban vettem, 5 rekeszes, így fogja is, nem borulnak úgy el
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!