Ha túrót kell ennem majdnem napi szinten egy jódarabig, milyen változatban készíthetem el hogy ne legyen unalmas és ne utáljam meg?
Spenótos-túrós lasagne
Hozzávalók
4 főre
1 doboz durum lasagne tészta
margarin
40 dkg mirelit spenót
40 dkg túró
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
20 dkg sajt
A tésztalapokat a jénai aljára rakjuk, a tetejére vajat rakunk, a spenótot kiolvasztjuk, fokhagymát rakunk bele, összekeverjük túróval. Borsozzuk, sózzuk. A spenótos-túrós töltelék egy részét a tésztára halmozzuk, a tetejére vajat rakunk, majd megint tésztát,vajat, tölteléket, ameddig a hozzávalók el nem fogynak. A tészta tetejére vajat rakunk, majd leöntjük tejszínnel és reszelünk rá sajtot.
Lefedve 35 percig sütjük.
Tejfölös- hagymás túrógaluska
Hozzávalók
2 adag főétel vagy 4 adag köret
50 dkg tehéntúró (félzsíros)
40 dkg finomliszt
2 db tojás
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál zsír (8 dkg füstölt szalonna)
2 gerezd fokhagyma
3.5 dl tejföl (20%-os)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
Elkészítés
A túrót áttörjük.
Az egyik felét összekeverjük a liszttel, tojásokkal, 1 csapott ek sóval,másfél dl vízzel. Egy kicsit keményebb galuskatésztát fogunk kapni. Lobogó,sós vízben szokásos módon kifőzzük.
A kész galuskát leszűrjük, majd leöblitjük.
A sütőt előmelegitjük /alsó-felső sütés 190 fok. A hagymát apró kockára vágjuk,a felhevített zsíron vagy a szalonna zsírján aranybarnára pirítjuk.
Összeforgatjuk a galuskával, ha szükséges sózzuk.
Hőálló tálba tesszük, a tetejét megszórjuk a maradék túróval, rálocsoljuk a zúzott fokhagymával elkevert tejfölt, frissen őrölt borssal ízesitjük.
A sütőben aranyszínűre pirítjuk.
2Tejfölös- hagymás túrógaluska
Hozzávalók
2 adag főétel vagy 4 adag köret
50 dkg tehéntúró (félzsíros)
40 dkg finomliszt
2 db tojás
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál zsír (8 dkg füstölt szalonna)
2 gerezd fokhagyma
3.5 dl tejföl (20%-os)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
Elkészítés
A túrót áttörjük.
Az egyik felét összekeverjük a liszttel, tojásokkal, 1 csapott ek sóval,másfél dl vízzel. Egy kicsit keményebb galuskatésztát fogunk kapni. Lobogó,sós vízben szokásos módon kifőzzük.
A kész galuskát leszűrjük, majd leöblitjük.
A sütőt előmelegitjük /alsó-felső sütés 190 fok. A hagymát apró kockára vágjuk,a felhevített zsíron vagy a szalonna zsírján aranybarnára pirítjuk.
Összeforgatjuk a galuskával, ha szükséges sózzuk.
Hőálló tálba tesszük, a tetejét megszórjuk a maradék túróval, rálocsoljuk a zúzott fokhagymával elkevert tejfölt, frissen őrölt borssal ízesitjük.
200 C°-os sütőben aranyszínűre pirítjuk.
Tehéntúrós puliszka
Hozzávalók / 2 adag
125 g kukoricadara
500 ml víz
1 ek vaj
100 g füstölt szalonna
400 g tehéntúró
200 g tejföl
só ízlés szerint
Elkészítés
A vizet kb. 1 tk sóval és a vajjal, langyosra melegítjük, majd állandóan kavarva beleöntjük a kukoricadarát. Állandó kavarás mellett felfőzzük, majd lefedve közepes hőmérsékleten, közbe meg-megkevergetve kb. 30-40 perc alatt sűrűre főzzük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk. A túrót elmorzsoljuk, sóval ízesítjük.
Egy edény alját megszórjuk túróval. A kiolvasztott zsírban megmártott kanállal 1-2 kanál puliszkát rakunk a tálba, meglocsoljuk kevés zsírral, és elsimítjuk, megszórjuk túróval. Tovább rétegezzük, míg a hozzávalók elfogynak. Meglocsoljuk tejföllel. Megszórjuk a kiolvasztott szalonnakockákkal.
Forró sütőben átmelegítjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!