Piruló galócát evett már valaki? Hogyan lett elkészítve és milyen az íze?
Régen sokat ettünk, ízre nem különbözik a (vad) csiperkétöl, legfeljebb egész pici eltérés van.
Viszont elég könnyeb összetéveszthetö másféle galócákkal, ezért sem javaslom, föleg, hogy ízben sem ad semmi pluszt.
"Viszont elég könnyeb összetéveszthetö másféle galócákkal"
A kezdőknek esetleg (akik összekeverik a gyilkos galócát a csiperkével). Viszont a pirulónak a
- jellegzetes bordás gallérja,
- a gumós, hagymaszerűen megvastagodó, övszerűen rücskös tönkje
- és a FŐ LÉNYEG, a rozsdás elszíneződés, főleg a tönk tövében és a kalapbőr alatt
elég jellegzetes vonások, főleg azok számára, akik nem szedik le nyakfő nélkül minden gombát amit meglátnak, hanem előtte azért alaposan megvizsgálják, mielőtt kosárba teszik (ha meg nem biztosak 100%-ig nem szedik le).
A párduc galóca tönkje a pirulóéval ellentétben teljesen hófehér, nem tapasztalható barnás elszíneződés, ráadásul ott van az egyszerű gallér és az öves, esetenként gyengén fejlett bocskor. (Én azt vallom, ha az ember galócát, vagy ahhoz hasonló gombát - pl. selyemgombát, vagy bocskoros gombát - talál, akkor képes legyen felismerni hogy milyen gombát lát - az apróbb de lényeges megkülönböztető jegyeket figyelembe véve - és addig ne tegye a kosárba, amíg nem biztos a dolgában.)
Gyerekkoromban imádtam gombászni. Azonban ez kb. 20 éve volt és azóta nem nyílt rá lehetőségem (lévén a fővárosban élek) de igyekeztem folyamatosan bővíteni a tudásomat és minden vágyam, hogy újra gombászhassak. 🙂
Amúgy én azt olvastam néhány helyen, hogy a piruló íze (a szükséges hőkezelés után) enyhén a török mogyoróra emlékeztet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!