Megállapítható e nem laboratóriumi módszerrel a méz cukormentessége?
"A cukortartalom manipulációja érzékszervi vizsgálattal nem, laboratóriumi vizsgálatokkal azonban leleplezhető. A vizsgálathoz a szénizotópokat elemzik. Ha a cukorban levő szén és a fehérjékben levő szén izotópjainak eloszlása lényegesen eltér, akkor az több, mint gyanús. Ugyanis a cukornád és a kukorica C4-növény, a cukorrépa C3-növény; az ezekből származó cukor megváltoztatja a cukor széntartalmának izotópeloszlását, de a fehérjében levő szén izotópjainak eloszlását nem.[14] Már a 7%-ban hozzáadott cukor is kimutatható.[15]"
Az érett mézben 80%-os cukor van, melyek aránya függ a méz származásától. Ha otthoni módszerrel kimutatnál szacharózt, akkor az nem lenne bizonyíték, mert az természetes, hogy ott van, legfeljebb az aránya lehet más. Egy okos hamisító csak annyi cukrot tesz bele, hogy ne lehessen észrevenni az ízén. Esetleg a vizezést veheted észre, de azt egyszerűen. Ha nem vizezi, akkor a cukortartalom nagyobb, a víztartalma kevesebb. Minél szárazabb a méz, annál nagyobb a fajsúlya. Persze ez nem perdöntő, mert függ a hőmérséklettől és attól, hogy milyen mézről van szó.
A fruktóz-glükóz arány függ a méz fajtájától. Ha sikerül megmérni, hogy melyikből mennyi van, abból lehet erősíteni vagy gyengíteni a gyanút.
A szacharóz hat a kristályosodás sebességére; persze amíg van belőle. Utána a megváltozott glüköz-fruktóz arány lehet kimutatható. A szacharózból keletkezett glükóz-fruktóz arány 1:1, ami növelheti vagy csökkentheti a kristályosodás sebességét. Egy méz annál hajlamosabb kristályosodásra, minél több benne a szőlőcukor (glükóz). Ehhez tudni kell, hogy a repceméz nagyon gyorsan beáll, a napraforgóméz lassabban, de még mindig gyorsan, a tiszta akácméz nagyon lassan, akár évekig, évtizedekig is folyékony maradhat. Az erdei méz gyorsan kristályosodik. A kristályosodás 14 Celsius fokon a leggyorsabb. Ugyan nem ismerjük a tárolás hőmérsékletét és a pergetés idejét, de fel lehet olvasztani a mézet, és mérni az időt.
A dolog nem ilyen egyszerű. Egyrészt megbízható referencia kellene hozzá, másrészt egy ügyes hamisító még ezt a mérést is át tudja verni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!