Miből készül és hogyan a virsli? Miket tartalmaz? Pls vegyetek el a kedvemet a virsli evestol mert virsli függő lettem/vagyok sajnos
Keress rá, mit jelent a mechanikusan lefejtett hús, és mi a virsli mielőtt virsli lesz.
Jobbat mondok: gyakornoki pozíció egy olyan gyárban, ahol készítik, garantálom, hogy a boltban utána a felvágottak részlegét messzire el fogod kerülni.
A nagy csavar ott van a történetben, hogy mit neveznek húsnak a húsiparban!
Ez egyébként más területen is hatalmas trükk.
A következőről van szó:
Pont a minőség ellenőrizhetősége miatt, jogszabályokat, esetleg törvényeket hoznak arról, hogy milyen anyag, mit kell hogy tartalmazzon.
Törvény hozni viszont nagyon szőrszálhasogatóan szoktak, mindenre kitérve, így nem elég azt meghatározni, hány % húst kell tartalmaznia, azt is definiálják, hogy mi a hús fogalma! :D
Kis kitérő, pl a pamut példáján keresztül ezt jól lehet szemléltetni. A nemzetközi meghatározás alapján azt lehet pamutnak hívni, ami minimum 80% pamutot tartalmaz.
Tehát ha alapból csak 80%-a pamut az anyaga, akkor az pamutnak minősül, tehát joggal írja rá a gyártó, hogy 100% pamut.
Ugyanez pl a rozskenyérrel.
Ami minimum 30 % rozslisztet tartalmaz, azt rozskenyérnek lehet nevezni.
Igaz, hogy 70%-a búzaliszt, az attól még 100%-osan rozskenyérnek nevezhető.
A hús fogalmával ugyanígy játszanak a szabályok megalkotói.
Amit ők húsnak neveznek, az konkrétan minden, ami nem csont. Ebből színhús, kitudja mennyi, legyen jóindulattal a fele. (nincs annyi)
Tehát ha egy virsli 80% húst tartalmaz, akkor annak a 80%-nak a fele se olyan anyag, amit te a hétköznapokban húsnak nevezel.
80-nak a fele 40, tehát egy 80-as virsli erős hátszéllel, talán tartalmaz 40% húst, de a realitás az az, hogy közelebb áll a 30%-hoz.
A kedvedet meg azzal tudom elvenni, hogy gondolj bele, hogy akkor mi a fene lehet az a maradék 60-70%! :)
"Nem csont, nem bőr, a többi az hús."
Gratulálok. Ipari szalonna, inak, porcok, kötőszövet... egyed szépen hús helyett!
Na ebbe totál véletlenül futottam bele! Pont most!
"A feldolgozott termékekben csak 10-15%-ban található hús, az összes többi általában bőr, porc, só, keményítő, csontliszt, állati és növényi zsírok… stb. Ezen kívül számos más adalékanyagot is tartalmaznak, mint pl. színezék, sűrítőszerek, tartósítószer és ízfokozó. Túlzott fogyasztása esetén legyengül az immunrendszer és komoly betegségek is kialakulhatnak, mint például hasnyálmirigyrák."
Ne legyünk már álszentek :D Mintha otthon senki nem enné meg pl. a csirkecombról a bőrt, vagy éppen a tarjából/marhalábszárból az inakat.
Amúgy:
Az élelmiszeren húsként tüntethető fel az emlős állatok és madárfajok olyan emberi fogyasztásra alkalmasnak minősített, természetes alkotórészüket képező vagy hozzájuk kötődő szövetből álló vázizomzata, amennyiben a zsírtartalom és a kollagén/húsfehérje arány nem haladja meg az uniós jelölési rendeletben meghatározott értékeket:
– emlősöknél (kivéve sertés, nyúl) a zsírtartalom nem haladja meg a 25%-ot, a kollagén/húsfehérje arány a 25%-ot,
– sertésféléknél a zsírtartalom nem haladja meg a 30%-ot, a kollagén/húsfehérje arány a 25%-ot,
– madaraknál és nyúlnál a zsírtartalom nem haladja meg a 15%-ot, a kollagén/húsfehérje arány a 10%-ot.
Tehát nem állhat az egész bőrkéből és és csontból és növényi zsírokból ahogy állítod.
Jó minőségű terméket kell venni, ennyi a titka.
Senki ne gondolja, hogy egy 400ft/kg árú virsliben 1000ft/kg árú sertéscomb lesz csak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!