Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A zöld színű burgonya létezik-...

A zöld színű burgonya létezik-e, hogy olyan fajta, vagy eleve nem ehető kategória?

Figyelt kérdés
Interspaarban vásroltuk

2019. jan. 6. 12:57
 1/3 anonim ***** válasza:
A krumpli zöld része mérgező anyagot tartalmaz, vágd le róla.
2019. jan. 6. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
Mikor a gumó kilátszik a földből, akkor szokott megzöldülni. Én is hallottam, hogy mérgező, de még eddig semmi bajom nem lett tőle.
2019. jan. 6. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

A zöld szín glikoalkaloidák, különösen a „szolanin” jelenlétét mutatja. Ha a krumpli zöldül, akkor a szolanin tartalom veszélyes szintet is elérhet, éppen ezért nem javasolt a krumpli zöld részeinek fogyasztása.


A kereskedelmi fajtaváltozatokat szolanin tartalomra szelektálják és általában 0,2mg/g-nál is kevesebb található bennük. Azonban azokban a gumókban, amelyeket napfény ér, és zöldülnek ez az érték 1mg/g vagy még több is lehet. Ebben az esetben egyetlen krumpli héja is veszélyes mennyiséget tartalmaz.

A szolaninmérgezés tünetei: hányás, hasmenés, hasi görcsök, torokégés,fejfájásés szédülés. Éppen ezért valóban jobb, ha a már csírázó, illetve zöldülni kezdő krumplit inkább nem fogyasztjuk el.


A megnövekedett szolanintartalom felelős a főtt krumpli keserű ízéért is.

2019. jan. 6. 13:32
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!