A zöld színű burgonya létezik-e, hogy olyan fajta, vagy eleve nem ehető kategória?
A zöld szín glikoalkaloidák, különösen a „szolanin” jelenlétét mutatja. Ha a krumpli zöldül, akkor a szolanin tartalom veszélyes szintet is elérhet, éppen ezért nem javasolt a krumpli zöld részeinek fogyasztása.
A kereskedelmi fajtaváltozatokat szolanin tartalomra szelektálják és általában 0,2mg/g-nál is kevesebb található bennük. Azonban azokban a gumókban, amelyeket napfény ér, és zöldülnek ez az érték 1mg/g vagy még több is lehet. Ebben az esetben egyetlen krumpli héja is veszélyes mennyiséget tartalmaz.
A szolaninmérgezés tünetei: hányás, hasmenés, hasi görcsök, torokégés,fejfájásés szédülés. Éppen ezért valóban jobb, ha a már csírázó, illetve zöldülni kezdő krumplit inkább nem fogyasztjuk el.
A megnövekedett szolanintartalom felelős a főtt krumpli keserű ízéért is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!