Mekkora a napraforgóhèj fehèrjetartalma?
A héját nem esszük meg. Takarmányozásra használják.
A napraforgó kaszatjának átlagos nyersfehérje-tartalma 17% körül alakul (szélső értékek 9–24%). A magfehérjék zömét (55–60%-át) a globulintípusú fehérjék, valamint az albuminok (17–23%) és glutelinek (11–17%) adják. A fehérjének aminosavindexe 68 (a tyúktojásé 100, a szójáé 79). Fehérjeösszetétele kedvező, egyedül a lizin található benne kevesebb mennyiségben.
Az olajgyártásnál 100 kg kaszat feldolgozása után 30 kg napraforgó-pogácsát és magdarát nyernek, amely bizonyos állatfajoknak kedvező takarmánya. A napraforgó-pogácsa 48–50%, a magdara pedig 34–46% fehérjét tartalmaz, emellett még bizonyos mennyiségű olajat (4–8%), nitrogénmentes és ásványi anyagokat is találunk benne. A napraforgó-pogácsa és magdara az együregű gyomrú és kérődző állatfajok takarmányozásában használható fel, korlátozott mértékben (25–45%) a szóját válthatja ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!