Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Gyrososoknál miből van a...

Gyrososoknál miből van a borjú gyros hús?

Figyelt kérdés

Némelyik gyrososnál a borjú hús néven árult készítménynek furcsa szivacsos állaga van, egyáltalán nem hasonlít húsra és mintha az egész egy nagy tömb lenne, ami szintén nem jellemző a húsokra.

Ezek miből készülnek?

2018. aug. 21. 10:00
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
78%
Szrintem, ha némelyik giroszos "termékét" rendesen megvizsgálnák, bővíteni lehetne a periódusos rendszert...
2018. aug. 21. 10:21
 2/13 anonim ***** válasza:
72%
Borjubol... A nagy tömb meg azért van, mert egymasra rétegezik a húst, ugynsutik a nyarson
2018. aug. 21. 10:42
 3/13 A kérdező kommentje:
Akkor mitől szivacsos az állaga? Én még nem láttam szivacsos húst.
2018. aug. 21. 11:17
 4/13 anonim ***** válasza:
72%
Én egy időben szoktam rendelni gyros tálat egy helyi étteremtől, mígnem egyszer csak én is ezzel a "szivacsos" izével találkoztam. Textúrájában nem hasonlított semmilyen valódi hús rostjához, amolyan "műhús" lehetett, mint pl. az olcsó felvágottak. Hosszú csíkok voltak, hosszabbak, mint amit a rendes elkészítési módnál lefaragnak. Olyannak tűnt, mikor egy tömb felvágottból hosszában csíkokat metszenének ki, majd ezeket a csíkokat megpirítják. Ezt átverésnek tartom, és ez az étterem más dologban is átverős lett, le is szoktam róluk. Pl. eleinte a tenger gyümölcse pizzát rendesen megrakták, majd miután "beetettek" és rendszeresen rendeltem, egyre kevesebb puhatestű jutott rá, már a végén dupla feltéttel kértem, úgy lett normál.
2018. aug. 21. 11:23
 5/13 anonim ***** válasza:
75%
itt Angliában én még csak ezzel a szivacs-csíkkal találkoztam sajna :/ borjú íze van, de nem esik jól megenni. egy ideje nem is eszek már dönert
2018. aug. 21. 13:36
 6/13 anonim ***** válasza:
65%

Nem erre gondolsz?

[link]

2018. aug. 21. 14:21
 7/13 anonim ***** válasza:
81%

Marhából.

A borjú (a valódi fiatal borjú) nagyon drága lenne, gyrosba az kb megfizethetetlen.

A marha is olyan, hogy beledarálnak mindent. Alapból minimum 1/3-a marha faggyú. De a rendes húsrészekből is a legfaggyúsabb, keményebb, olcsóbb, inas, hártyás részeket darálják le.

Így a végére inkább fordított lesz az arány, tehát kb 1/3 a szín hús.

Ez a darálmányt, átdarálják még egyszer, aztán még egy kicsit meggyúrják. Ettől teljesen összetömörödik. (mivel a borjú gyrost nem szeletben fűzik, mint a csirkét)

Ebből az összetömörített (mint a chevap hús, ami szintén a finom darálástól, és a keveréstől áll össze, nem a tojástól)

gombócokká formázzák, ellapítják, és ezt fűzik nyársra. A rétegek között szokott lenni jobb minőségű 1-1 szelet marhahús.

Aztán mikor megvan a henger, ami úgy néz ki, mint egy michelin baba, akkor az egészet formára vágják, egyenesre vágva a felületét.

Szóval marhából van, és ettől ilyen az állaga.

Szerencsésebb esetben házi készítésű, és tényleg csak ennyi történik vele.

Sajnos elég sok előre gyártott felfűzött gyros is van, ha ilyet árul... hát az kb olyan olyan, mit a mekis marhahúspogácsa.

Marha ín , szalmiák szeszben áztatva, ami elrágható puhaságúra marja. Hús nélkül.

(A pontosság kedvéért, állítólag ( :)) a meki azóta megváltoztatta ezt a receptet, mert bebizonyították nekik, hogy a szalmiákszesz emberi fogyasztásra alkalmatlan. :D

2018. aug. 21. 16:34
 8/13 anonim ***** válasza:
72%

...

"Alapból minimum 1/3-a marha faggyú."

Ezzel egyébként nem lenne baj, a legjobb burger húsok is ilyen arányban készülnek.

Nyilván nem bélszínt fognak gyros nyársra húzni, ilyen célra való húsok meg frissen sütésre alkalmatlanok lennének szeletben.

Tehát kell a darálás, meg a zsiradék hozzáadása, szóval ez a szivacsos állag valahol indokolt.

Olyan biztos nem lesz, mit egy csirke gyros, mert az szeletben készül... tekintve, hogy úgy is megsül.

A marha ilyen módon nem süthető szeletben. Pár réteg nemesebb húst raknak bele, ami erre alkalmas.

De a hús rostjait nem fogjátok látni a legtöbb részben.

A kérdés, hogy ez a darálék, hány % színhúst tartalmaz. Na ott vannak nagy különbségek.

Vagy hogy nem kerül e 3 kiló darálni való marha nyesedékbe 1 kiló sertés oldalas...

2018. aug. 21. 16:42
 9/13 anonim ***** válasza:
nem írtad meg, ki is a tulaj...
2018. szept. 2. 10:10
 10/13 anonim ***** válasza:
56%
#8. Oldalas biztos nem, mert az pont nem a legolcsóbb része a sertésnek, plusz ki fogja azért lecsontozgatni hogy azzal csaljon?
2018. szept. 2. 10:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!