Mi a véleményetek a hazai tejszín-felhozatalról? Miért nincs igény itthon a jó tejszínre? Nektek melyik márkájú tejszín vált be?
Most a főzőtejszín nevű átverést, és a habalapanyagokat (pl. Hulala) ne soroljuk ide, azok nem tejszínek.
A felverhető tejszín ott kezdődik, hogy min. 30%-os zsírtartalma van, (és lehetőleg nem homogénezett, és UHT, hanem csak pasztörizált), de a min. 35% zsírtartalmú, hidegen felvert tejszínből már igazán kemény, tartós tejszínhab lesz.
Itthon csak elvétve találkoztam 35%-os tejszínnel, a Président-nak van, esetleg a Parmalat 33%-os hasonló, illetve a Cserpes tejszín min. 30%-os, ami jó minőségű (ez egyúttal az egyetlen olyan tejszín, ami nem tartalmaz karragént, és nem homogénezett vagy UHT, csak pasztörizált). 35%-os tejszínt főként csak 1 literes kiszerelésben, cukrászati szaküzletekben lehet ezen kívül kapni, nyilván, professzionális felhasználásra. (Bár a környékemen még a cukrászdákban is mű habokat használnak, vélhetően a tartósság miatt.)
Nagy-Britanniában ott a double cream, a maga 48%-os zsírtartalmával, amiből a 300 ml-es kiszerelés sok helyen £1-nál kezdődik (kb. 1200-1300 Ft/liter). A franciáknál is kapható nem homogénezett, 30-35%-os tejszín, szintén 1200-1300 Ft/liter ártól. Az itthon kapható tejszín, ami ezeket minőségben megközelíti (Cserpes, Parmalat, Président), általában 1600 Ft/L, valamint, Cserpes esetében 1800-2500 Ft/L áron elérhető. (Cserpest legolcsóbban 600 Ft-ért vettem, 330 ml).
-
Mit gondoltok a hazai "hab"tejszínekről? Miért nincs igény hazánkban a jobb minőségű tejszínre?
Sokakat ismerek, akik szeretnek otthon süteményeket, tortákat sütni, néhányan akár minden hétvégén, mégis a többség előszeretettel fordul inkább a habalapanyagokhoz, mint egy valódi, állati tejszínhez (és nem, általában nem érzékenységi okokból), holott a jó tejszín tartós (ha nem is olyan mértékben, mint egy Hulala), kemény habot ad, és nem utolsó sorban sokkal finomabb.
Ti milyen tejszínt vesztek szívesen? Milyen áron?
Nem tudom ezen már én is gondolkodtam. Szerintem az egyik oka ,hogy ami magas zsírtartalmú tejszínek elég drágán adják itthon. A többség a főzés használt főző tejszínek nevezett max 20 % tejszínt veszi meg az ára miatt. Sajnos ezek a 10%,20% tejszínek az étel minőségén is meglátszak. Szerintem aki tud főzni vagy sütni igyekszik meg venni a nálunk itthon kapható magas zsírtartalmú tejszínt. A másik ,hogy sokszor literes kiszerelésben lehet kapni a jó minőségű tejszínt. Egy főzésre nem biztos, hogy eltudják használni a maradék meg megromlik pár nap alatt.Én sem vagyok megelégedve az itthoni választékkal. Én szerencsés vagyok mert a férjem sokat jár Europába : Prága , Krakkó ,London , Németország és ha van rá lehetősége akkor tud hozni nekem haza rendes tejszínt ami 40 % zsírtartalmú agy ennél nagyobb zsírtartalmú tejszínt. Ezeket főzéshez és sütéshez is tudom használni. A legjobbat Krakkóból szokta hozni nekem ezt piacon veszi egy nénitől. Ha itthon veszek akkor [link]
Az UHT még egy dolog, de a homogénezett tejszínek többsége nem verhető habbá.
Mindenkinek megvannak az érvei. Nyilván, ha valakinek az anyagi körülményei nem engedhetik meg, hogy gyakran a drágát válassza, az érthető. Viszont sokan egyszerűen rosszul osztják be a pénzüket.
Csupán az érvek érdekeltek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!