Ha a virslinek'ma jár (t) le a szavatossága, illetve máig szólt, akkor ma még fel lehet használni, vagy már ki kell dobni? Ezt én nem tudom hogy hogy van.
A "szavatosság" csak annyit jelent, hogy a gyártó addig vállal arra garanciát, hogy a termék minden tekintetben optimális, de nem azt jeletni, hoyg addig foygasztható - a "lejárat" után még napokig-hetekig ehetö, csak elöfordulhat, hogy az íze vagy az állaga nem oylan lesz, mint amilyen szokott lenni, de egészségre nem ártalmas!
Emellett ha a "mai napig" vállalnak garanciát, akkor ez a nap még benne van.
a szavatosság nem másodpercre pontosan értelmezendő.
sok múlik azon, milyen körülmények között volt eddig. kibontod, lemosod, megszagolod.
ha büdös, kidobod
Attól függ, hogyan volt tárolva. Én nem szeretem az utolsó napra (vagy napokra, ha hosszabb lejáratú termékről van szó) hagyni az adott étel elfogyasztását, mert már nemegyszer jártam úgy, hogy az utolsó napon nem volt jó.
Ez nyilván a tárolástól is függ.
Van amit pl. max. 4 fokon kell tárolni, rá is van írva. Igen ám, csak a sok hűtőnyitogatástól a hőmérséklet ingadozik a hűtőben, a zöldségerekeszben van csak 4 fok, de ha többször is ki volt nyitva egymás után egy rövidebb időn belül a hűtő, akkor felmegy az 5-6 fokra is. Igaz, csak kis időre, de most ha napokig, vagy egy hétig is ezt kell elszenvednie az élelmiszernek, netán egy nap több alkalommal is, előfordul, hogy tönkremegy idő előtt.
Én pont emiatt a zöldségesrekeszben tartom a nyers húst, tejet, tejtermékeket, mert itt van a leghidegebb. Ha befér időnként a már megfőtt étel, azt is itt tárolom.
A polcokon 5-8 fok van, lemértem nem egyszer, ezért itt tárolom a zöldség-gyümölcsöt, tojást, illetve a már elkészült ételt is, ha nem fér a zöldségtartóba.
Sziasztok
Hűtőben volt eddíg,bontatlanul.
Teljesen elfeledkeztem róla. Sok a munka, stressz, ezért általában időnk sincs reggeli ebédre. Mindenki a munkában reggeliző, és ebédel, férjem is, én is, ezért nem nyitogatjuk gyakran a hűtőt. Persze azért van pár cuccunk a hűtőben, amikből most szerettem volna valamit készíteni a páromnak, és rátaláltam a virslinkre.
Akkor elkészítésem vagy ne?
Köszi a válaszokat
A lejárati idő gyakran csak útmutatás arra vonatkozóan, hogy meddig jó az élelmiszer, tehát inkább arra vonatkozik, hogy az üzletekben meddig lehet a polcokon, meddig árulható.
Az élelmiszerek csomagolásán a gyártóknak és forgalmazóknak kötelező feltüntetniük a lejárati időt. Ez a dátum azonban csak azt jelenti, hogy addig a felbontatlan étel vagy ital biztonságosan fogyasztható, tehát maradéktalanul megőrzi a minőségét.
Nyugodtan használd fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!