Hol kapok vegán kenyeret?
A nyomokban, általában nem jelent semmit, csak annyit, hogy olyan gyárban készült, ahol pl tejet, tojást tartalmazó pékárukat is árulnak.
De ha ennyire zavar, süss magadnak, nem nagy dolog.
A kenyér vegán dolog.
De egy nagyüzemben nem megoldható - és a legtöbb esetben nem is lenne értelme - csak azért teljesen külön, szeparált üzemrészt építeni, hogy biztosítva legyen az, hogy még véletlen sem kerülhet a közelébe sem tej/tojás.
Mivel súlyos allergiásoknál elég, ha egy-két porszemnyi kerül az ételbe, ezért ekell feltüntetni.
De ez magyarra fordítva annyit jelent, hogy az adott üzemben készül olyan termék is, ami tartalmaz tojást/tejet, és ezért mikroszkópikus mennyiség nem teljesen kizárt, hogy átkerülhet. Gyakorlatilag ugyan nem fordul elö, de jogi oldalról csak így vannak biztosítva a felelöség alól.
Ha ilyen kenyeret veszel, azt vegánként is nyugodtan eheted, mert nincs benne állati termék, de ha a lelkivilágodat zavarja, akkor nem marad más, mint magadnak sütni. Ugyanis kisebb pékségekben sincs külön üzem a kenyérnek és az egyéb péksüteményeknek.
"Hol kapok vegán kenyeret?"
Mindenütt! A kenyér vegán kaja.
Ezzel az erővel a saját konyhádban sem készíthetnél semmit, mert egy hete, amikor csak vega voltál, csináltál ott egy rántottát.
Nem vagyok vegán, de könnyebb sütnöm a kenyeret, mint boltba menni érte :) Szinte semmi munka és hálás dolog. Ha elegem van a főzésből, kenyeret akkor is szívesen sütök.
A többit már leírták a többiek: kvázi vegán a kenyér, de ha zavarnak az esetleges mikroszennyeződések, süss magadnak. Direkt vegán kenyér nem tudom, hol van.
Célszerűbb, ha magadnak sütöd. Ettől elég sokan megrémülnek, pedig a kenyér a világ legegyszerűbb étele. Ráadásul nagyon sok lehetőséget ad játszadozásra, kísérletezésre, különféle lisztek, magok keverésére. Nem kell hozzá kenyérsütő gép sem, csak egy szögletes sütőforma, ami kb. 500 forint, meg sütőpapír.
Az alap kenyérrecept a következő: kb. 2-3 dl meleg víz, elkeversz benne egy evőkanál sót, egy evőkanál szárított élesztőt (vagy hagyományosat, otthon én is azt használtam, de itt, Kanadában nincs), fél-háromnegyed kiló lisztet, és kanállal összekevered. Akkor jó, ha kissé lágy, ragacsos, de se nem folyik, se nem tudsz belőle galacsint gyúrni. Nem kell patikamérlegen méricskélni a grammokat, ahogy esik, úgy puffan, majd öt-hat sütés után rájössz, hogy milyen állag tetszik jobban.
Ezután fogsz egy darab sütőpapírt, összegyűröd gombóccá, aztán széthajtod, és kibéleled vele a sütőformát. Ne izgulj, ha nem passzol tökéletesen, majd a kenyér benyomja a sarkokba, ahogy megkel és megsül. A kenyértésztát beleadagolod. Én két formát használok egyszerre, az kb. egy kiló kenyeret jelent. Hagyod állni legalább egy órát, de inkább egész éjszaka, hogy megkeljen. Tanácsos egy darab folpackot teríteni a tetejére, hogy ne száradjon, kérgesedjen meg, de ne csomagold be úgy, hogy ne tudjon megemelkedni. Aztán befűtöd a sütöt 220 fok körülre, beteszed, és kb. 30 perc alatt kisütöd. Ennyi.
Forma se kell, csak egy tepsi. Én rendes keménységű tésztát szoktam keverni (gyúrni nem igazán gyúrom, nem is dagasztom, nekem teljesen felesleges), ami nem ragad, hanem formázható és megáll. Nekem a cipóforma tetszik, a szögletes nem :)
A kenyérsütő gép sokat nehezít, kézzel jóval könnyebb és szebb is lesz az eredmény.
Persze ízlések és pofonok, nyilván mindenki mást szeret. Én pl. teszek a kenyérbe zsírt, de van, aki szereti anélkül és 100% tk liszt sem riasztja el.
"Nem vagyok vegán, de könnyebb sütnöm a kenyeret, mint boltba menni érte :) Szinte semmi munka és hálás dolog."
Hát tényleg. Odateszem a teavizet főni, meg a kenyeret dagasztani, és mire a tea elkészül, kész lett a kenyér is... Tényleg semmi munka nincs vele és pillanatok alatt megvan ...
Aki ilyeneket leír tisztában van azzal miről beszél? Egy kenyér a spájzba meneteltől a sütőből való kivevésig nem mindig van meg 3 óra hossza alatt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!