Mennyire penészes és hány napos kenyeret lehet megenni úgy, hogy ne legyen tőle hasmenés és egyéb baj?
A penészest ne edd meg.
De tulajdonképpen akárhány napos kenyeret meg lehet enni. Szerinted a zsemlemorzsa miből van, friss kenyérből?
Normális ember nem eszik penészes kenyeret. Én igazán nem vagyok szívbajos, tudom, hogy semmitől sem lesz bajom (már amit hajlandó vagyok megenni), ételt pedig nem dobok ki, node a penészes kenyér már nem étel. Főleg a penészes része nem az, de... A kenyér olcsó s a szememben más szempontból sem értékes étel, s a penészig eljutni igen nehéz, igazán nem sajnálnám kidobni (illetve sajnálnám, hogy megromlott, de ha már megtette, ennyi).
Nekem még sosem penészedett meg a kenyér, pedig a házamban általában magas a páratartalom. De annyira azért nem, a kenyér pedig szabadon van s általában hamar el is fogy. Most rekordot döntöttünk, 6 napos kenyér van itthon, de ez még nem is száraz, penésznek pedig nyilván semmi nyoma.
Piskótából ettem már több hónaposat :) Nagyon finom s penésztelen volt, nyilván száraz volt a levegő nyári lakban, ottfeledtünk s megszáradt, mint a száraz kenyér s nem romlott meg. Normálisan azért a sütik érzékenyebbek, a kenyér kevésbé.
Akkor a tuti, ha már a mocsokrétegtől nem ismerhető fel, hogy az eredetileg valaha kenyér volt.
Legjobb, ha egy hajléktalan alól veszed ki.
A penész egy gyűjtőnév, több ezer penészgombafaj létezik ugyanúgy mint a “normál” gombából amit az erdőben találsz. A penésszel is ugyanúgy van mint az erdőben talált gombával, van ami mérgező, van ami nem. Ahogy véletlenszerűen szakértelem nélkül eszegetnél erdei gombát, ugyanolyan eséllyel ha penészt eszel véletlenszerűen akkor vagy mérgezést kapsz vagy nem. Amúgy a gombafajok kb 10%-a mérgező emberek számára, szóval 1:10-hez az esélyed a penészes kenyérnél is szerintem ;)
Jó kis orosz rulett, de szerintem ha penészt akarsz enni inkább a sajtosztályon próbálkozz, az biztonságos.
Amúgy a kenyéren mire meglátszik valahol a penész, addigra már valószínűleg az egész kenyeret behálózta csak még nem olyan sűrűn mindenhol hogy látszon. Ez minden szivacsos jellegű kajára igaz, tehát azokkal nem érdemes próbálkozni. Kemény, nehezen áthatolható kajákból (pl keménysajtokból) elég kivágni a penészes részt némi ráhagyással, a többi nagy eséllyel penészmentes lesz tehát még ehető.
A kenyér kiszáradni tud, vagy megpenészedni. Ha kiszáradt, utána kevésbé penészedik. (pl. prézli) Azaz nincs általános időhatár a penészmentes kenyér fogyasztására, ez inkább fogak kérdése. Dehidratálással is ezért tartósítanak sok mindent.
Ha el kell a friss kenyeret tenni, vagy lefagyasztod vagy minél hamarabb kiszárítod és több rétegben papírba csomagolod a korábban felszeletelt kenyeret. (A szeletelés gyorsítja a kiszáradási folyamatot, márpedig a gomba a száraz közeget nem szereti.)
Fogyasztás előtt pár perccel tiszta nedves ruhába tekered és pár másodpercre beteszed a mikróba. A gőz átjárja és megpuhul. Hagyni kell kicsit becsomagolva persze.
Nyilván kell némi gyakorlás, hogy a folyamat tökéletes legyen és se szét ne ázzon, se kemény ne maradjon...
A penész már nehéz dió. Ahol nem penészedik semmi, ott én nem szívesen laknék, mivel egy lakásba folyamatosan kerül be penészgomba. Ha tehát így nyirkos helyen sem penészedik, ott bizony olyan gombaölőszerek egyébként emberi orral nem érzékelhető gőzei vannak, ami talán a penésznél is károsabb.
A penészek közt rengeteg törzs ártalmatlan, de sok káros is akad köztük. A gyakoribb penészféleségek közül általában a fehérpenész ártalmatlan, a zöld(szürke)penészek közt több antibiotikus hatású, illetve a fekete penészek közt sok a májkárosító, veszélyes toxint tartalmazó.
Ennek megfelelően ha fekete penész van bárhol, azt az ételt soha nem szabad megenni. Nagyon gondosan kell eljárni mosogatáskor. Inkább dobjuk el az ételt edényestől, mint a penésznek esélyt adjunk a lakásban elszaporodni.
Zöld penész esetén ha az tömör anyagon, pl. szilvalekvár található, akkor egy mély kanyarintással eldobandó.
Szalámiknál, salétromos húskészítményeknél gyakori az un. nemes penész, ami csak a héjon látszik. Ez ártalmatlan, meg a héjat úgyis lehúzzuk...
Még valami, ha már kenyér: Van egy rendkívül mérgező toxint tartalmazó, kifejezetten gabonaféléken, főleg búza héján tenyésző gombaféle, ez a fuzárium. Tartósan roncsolja a májat, már kis koncentrációban is.
Esős években a gabonán elszaporodik és a héjból a mélyebb részekre is bejuthat.
A korpát tartalmazó gabonakészítményeket ezért nem ajánlom senkinek emberi fogyasztásra. Nem véletlen, hogy őseink a korpát kis adagokban a takarmányba keverve a malaccal etették fel, de vemhes állat nem kaphatott abból sem. Sőt, még a beteg állat sem. Megvolt a szigorú keverési arány. Nagyon szegény családokban ette csak ember ezt és nem is volt túl hosszú életű. Persze foghatjuk az életminőségre is a dolgot, de a fuzárium attól még veszélyes és a héjban (korpa) dúsul fel a legjobban...
Az ilyen korpás kenyereket ha valaki néha napján mégis megeszi, az csakis frissen tegye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!