A Cheetos egészségesebb, mint a Lay's?
Miért egészségtelen a chips?
Burgonyából készül, de attól még nem zöldség. Ehelyett egy alacsony tápértékű, de magas kalóriatartalmú étel. Egy zacskó chips átlagosan 223 kalóriát, 14 gramm zsírt és 221 mg nátriumot tartalmaz, de fogyasztásával nem csak a derékbőség növekszik, hanem az egészség is romlik. – Az ételek között a burgonyaszirom tartalmaz a legmagasabb értékben akrilamidot, amely egy mesterségesen előállított vegyület és a magas hőmérsékleten készülő ételeknél alkalmazzák, ennek egészségügyi hatásai viszont egyelőre ismeretlenek.
_______________
A chips egy hihetetlenül közkedvelt nassolnivaló, annak ellenére, hogy méreganyagokban dúskál. Sokan kvázi ezen élnek, ezeken az üres és értéktelen kalóriákon, amik csak hizlalnak de nem táplálnak. Ezt ropogtatják az iskolai szünetben, bulikban, baráti összejöveteleken, útközbe, buszon… mindenhol.
chips
A Google Drive segítségével némi közvélemény-kutatást végeztem, a kitöltők chips evési szokásaira voltam kíváncsi. Amikor megnéztem és feldolgoztam a válaszokat, itt-ott megdöbbentő eredményt kaptam. Nézzünk párat:
100 emberből 29 napi rendszerességgel elfogyaszt legalább egy – de néha két – zacskó chipset.
100-ból csupán 63 ember tartja egészségtelennek a chipset
100-ból 9 embernek vannak kellemetlen tünetei (pl. gyomorfájás, puffadás) chips fogyasztás után
Egy kutatás szerint a napi szintű chipsfogyasztás olyan mintha
5 liter étolajat innál évente.
De miért is egészségtelen a chips?
Nem az alapanyag miatt, hiszen egymagában a krumpli nem nagy ördöngösség. Viszont a hozzáadott ízfokozók, adalékanyagok, magas só- és olajtartalma miatt káros az egészségre. Rendszeres fogyasztása nagyban hozzájárul a szív-és érrendszeri problémákhoz, cukorbetegséghez, nem is beszélve az elhízásról, a narancsbőr kialakulásáról vagy fokozódásáról, és a bőrhibákról. Épp egy közismert chipsgyártó cégnek a chipses zacskóját tartom a kezemben, és az összetevők listáját bújom. Elsők között szerepel rajta a nátrium-glutamát (E-621), amire gyorsan rá is gugliztam. Csak idegméregként emlegetik, amelyet előszeretettel használ a kínai és az amerikai konyha. Ez egy ízfokozó adalékanyag, ami egyébként teljesen ízetlen, semmilyen hatással nincs az ételre, az ízlelőbimbókra fejti ki a hatását. A másik cefetül egészségkárosító anyag amit tartalmaz a chips, a jól ismert szója. A szójababot egy időben egészségesnek hitték, viszont korántsem az: meggátolja a szervezetben a fehérjelebontó enzimek működését, gátolja a hasnyálmirigy hatékony működését, valamint nagyobb mennyiségben pajzsmirigy-alulműködéshez vezethet.
Kismamáknak sem ajánlott
Brit kutatások is alátámasztják, hogy a rendszeres chipsfogyasztás káros a magzatra az akrilamid nevű vegyület miatt, ugyanis DNS károsító hatással bír.
Ha nassolni támad kedvünk, inkább tegyük le a voksunkat magvak mellett, mint például a dió, vagy együnk étcsokit, almát, de a chipset kerüljük amennyire csak tudjuk.
________________
Egyik sem egészségtelen, ha nem eszel belőle sokat, túl gyakran.
Ha néha eszel egy kicsit, attól semmi bajod nem lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!