A guar gumi és a xantán gumi nagyon egészségtelen?
Mindkét anyagra szükség van, ha gluténmentes pékárúról van szó.
A guargumi 100%-ban természetes. Egy mézgaféle.
Egészségkárosító hatása nincs.
A wiki ezt írja:
A guargumi vízzel duzzadó élelmi rost, amely emészthetetlen, így a vizet visszatartja a bélben és ozmotikus hashajtóként hat, illetve elősegíti a bélmozgásokat, oldja a székrekedést és segít megelőzni annak olyan szövődményeit, mint a divertikulózis, a Crohn-betegség, a kolitisz és az irritábilis bél szindróma. A béltartalom megnövekedett mennyisége és csökkent viszkozitása elősegíti a salakanyagok és mérgek ürülését. Mivel a lágyabb széklet gyorsabban halad keresztül a beleken és így hamarabb szabadul a salaktól és a baktériumoktól, a rostos anyag segít fenntartani a belek egészségét, működését. Abszorpciós képességének köszönhetően képes megkötni a mérgeket és baktériumokat (amelyek például fertőzéses hasmenés okozói lehetnek)
A xantángumi egy poliszacharid. Ez is természetes anyag.
Szintén a wikiből idézek:
Élelmiszerek esetében xantángumi-allergia és kukoricaallergia (abban az esetben, ha kukoricakeményítőből állítják elő) esetén fogyasztása nem ajánlott.[1]
Porként belélegezve tüdőirritációt okozhat.
#1, szerinted a háziasszonyok receptjeikben állandóak előforduló sütőpor, szódabikarbóna, szalicilsav mire vannak? :D
Hogy lehet valaki olyan hülye, hogy megijed attól, hogy "térfogatnövelő", de boldogan használja a sütőport? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!