Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A kicsit kesernyés dió még...

A kicsit kesernyés dió még megehető?

Figyelt kérdés
Vettem egy nagy csomag diót 1200Ftért, diós tésztának. Ledaráltam, de lehet érezni, hogy kicsit kesernyés. A szemek sem finomak, és sajnos kicsit kesernyések, és persze ledarálva is kiérződik. Most mit csináljak? Bajunk lesz tőle?

2018. jan. 9. 13:16
 1/8 anonim ***** válasza:
79%

Megavasodott.

Komoly bajod nem lehet tőle egyszer-egyszer, de emésztési gondok, puffadás, erős bélgázok előfordulhatnak.


Igaz, az avas olaj/zsírsavak nagy mennyiségben tartalmaznak szabadgyököket, így nem ajánlott fogyasztani őket, de nem is értem miért akarná bárki is megenni a keserű diót?

2018. jan. 9. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
70%

A dió eleve kicsit kesernyés. Ezért szokták cukorral használni sütikbe vagy tésztába.

Ha nem avas, akkor jó.

2018. jan. 9. 14:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
77%
Próbád megpörkölni és úgy fogyasztani.
2018. jan. 9. 14:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Megenni meg lehet, csak csökken az élvezeti értéke.
2018. jan. 9. 14:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
48%
Beáztatod egy kis rumba, és mindjárt nyől az élvezeti értéke.
2018. jan. 9. 15:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Az avas dió nemcsak "kicsit kesernyés", hanem nagyon erős szagú, és főleg nagyon rossz ízű, vagyis ehetetlen.

Lehet, hogy idei és még nem száradt ki rendesen. A nyers dióbélnek kesernyés a barna héja.

Én is azt gondolom, hogy szárazon történő pirítással lehet, hogy megoldódna a kérdés.ha ettől sem változik meg az íze, akkor sajnos nem sokat lehet vele kezdeni:(

2018. jan. 9. 17:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem azért mindenki tudja milyen íze van a diónak, és az nem kellemetlenül kesernyés.

Ha már nem tudja eldönteni az ember, hogy túl keserű-e, akkor tuti, hogy avasodásnak indult.

A normál, nem avas diót nyersen, cukor nélkül lehet enni fanyargás nélkül. Az avasnál rögtön feltűnik a kellemetlen íze.

2018. jan. 9. 18:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 emzeperiks ***** válasza:
100%

Nos, lehet, hogy tavalyi vagy tavaly előtti diót sikerült venned. Pucolva ugyanis elég gyorsan avasodik, az idei - még ha szedés után pucolták is - nem valószínű.

Sajnos nekem is volt avas dióm, persze nem ehetetlenül pocsék. Egy kicsit. Hát én egy kicsit megpirítgattam, és úgy ettem meg, de nem is volt sok. Ám a keseredés inkább másra utal(hat), az oxidált dióolaj (meg az avas zsírok-olajok) nem keserű kifejezetten, hanem egyszerűen sz*r. Ehető, csak büdös. Meg nem friss az íze. Szimplán pocsék mellékíze van.

Nyugodtan meg lehet enni, ez még messze nem olyan mennyiseg, hogy beledögöljön az ember. régen az avas szalonnára azt mondták az okosok, hogy igaz, hogy büdös, de jót tezs az emésztésnek, mert már félig meg van emésztve... (Persze ez hülyeség, de sok baromságot tolnak le a torkunkon amúgy is.)

Tehát ha nagyon rossz, akkor kuka; ha kicsit avaskás, akkor én megpirítanám - kiderül, hogy javul-e, ha pedig annyira friss, hogy még ki sem száradt rendesen (a dióbél héja igen fanyar-keserű tud lenni), akkor azzal momentán nem kell foglalkozni, nem is lesz baj, de túl finom sem.

2018. jan. 10. 13:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!