Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Extra szűz olíva olajnak...

Extra szűz olíva olajnak miért csípős és olyan kesernyés az íze?

Figyelt kérdés
A LugliO tól vettem két liter műanyag flakonos extra szűz oliva olajat, viszonylag olcsón, de vmi hülye ízt ad a kajának, magára meg ha iszom csíp és kesernyés. Mitől van ez?
2014. máj. 12. 23:27
 1/6 anonim ***** válasza:
35%
a kesernyés íz normális és elvárt, a csípős az kevésbé. Nem ismerem az általad említett márkát, de nem lehet, hogy valami nagyon gagyi vackot kaptál? :)
2014. máj. 13. 00:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim válasza:
23%
Romlott.
2014. máj. 13. 00:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Az olívaolajra komoly maffia épült rá. Valódi olajat jószerivel csak Olaszországban, közvetlenül a magángazdaságtól lehet venni.

Az olasznak mondott bolti majdnem mindig spanyol. Ez lenne a kisebb baj. A nagyobb az, hogy már 1% olívaolaj is elég ahhoz, hogy ráírják.

A bolti olajok minősége azonos márkákon belül sem egyenletes.

Főzésre-sütésre egyébként nem nagyon szabad használni csak finomítottat, mert annak magasabb a füstpontja. Ha elegendő alacsonyabb hőfok is, az még elmegy. Most illene ide írnom, hogy az mennyi, de most nem tudom.


Az extraszűz olajak gyakran csípősek.


Idézek:

Ha egy olaj nagyon erős vagy intenzíven gyümölcsös, az azt jelenti, egy hivatalos kóstolón hatból hat pontot adnának neki a csípősségre, vagy a keserűségre, esetleg mindkettőre.


Innen: [link]

2014. máj. 13. 00:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__bio-eletmod__5653476..


Úgy látszik ennek ilyennek kell lennie.

2014. máj. 13. 05:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

extra szűz,műanyag flakon,olcsó .. ez a 3 szó ha egy mondatban szerepel,akkor nem extra szűz,de még csak nem is középminőségű, szűz az olaj!

A silány minőségűek pedig undorító ízűek.

Jó olivát nem kapsz 2000 ft/ liter alatt. Sötét ÜVEGBEN ,nem műanyagban van.

2014. máj. 13. 18:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 Ignis Subdialis ***** válasza:

Függetlenül attól, hogy a műanyag flakon és az olcsóság már egyenesen determinálja, hogy minőségi kifogások merülhessenek fel, itt van egy interjúrészlet egy hivatásos olívaolaj-kóstoló szakemberrel, amiből kiderül, hogy akár fajtajelleg is lehet a csípős és keserű íz:

"Az íznél három tényezőt szokás pontozni: a gyümölcsösséget, a keserűséget, valamint a csípősséget. Mindhárom jegyből megkülönböztetünk enyhe, közepes és intenzív kategóriát. Vannak kifejezetten gyümölcsös olajok, amelyeknél keserűség és csípősség alig érzékelhető, és vannak, amelyeknél az utóbbi két tényező elég markánsan jelen van. Fontos tudni, hogy a keserűség és a csípősség megléte vagy hiánya önmagában nem minőségi elvárás, vagy hiba. A világ legjobb extra szűz olívaolajai között akadnak kesernyések és/vagy csípősek, és akadnak lágyak is. Ezek más-más elbírálás alá esnek, akárcsak a száraz vörösborok, vagy az édes desszertborok. A keserűség alapvetően inkább mandulás, vagy rügyes kesernye, nem az epeízre kell gondolni. A csípősség jellemzően abból adódik, hogy a bogyót zölden, vagyis nem a maximális érettségi fokon szedik. Persze vannak kifejezetten csípős olajú fajták. Tehát vigyázat: aki nem tájékozott a különféle fajták, régiók tekintetében, lehet, hogy még nem is tudja, hogy milyet szeret."

Forrás: [link]

2016. júl. 31. 14:00
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!